Tot 10 centimeter sneeuw: KMI trekt waarschuwingsniveau op naar ‘code oranje’, ontdek hier hoeveel bij jou voorspeld is

RV
Er trekt vanavond en vannacht een storing over het land met sneeuw en smeltende sneeuw. Het KMI waarschuwt voor de winterse neerslag en kondigt ‘code geel’ af in West-Vlaanderen. In de rest van het land is code geel zelfs opgetrokken tot code oranje. Op veel plaatsen in Vlaanderen valt wellicht een dun laagje sneeuw, in Wallonië kan tot 10 centimeter sneeuw vallen.

Vanaf zaterdag 17 uur tot zondag 11 uur is er sneeuw mogelijk, tijdens een storing die van west naar oost over het land trekt. Die brengt eerst smeltende sneeuw of sneeuw, later overgaand in regen. In de Ardennen valt er eerst sneeuw, later mogelijk aanvriezende regen.

In de provincies West Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Henegouwen, en Brabant verwacht het KMI een sneeuwdek tussen 0 en 1 centimeter.
In de provincies Namen en Limburg kan tussen 0 en 4 centimeter sneeuw vallen.
De provincies Luik en Luxemburg worden vrijwel zeker onder een wit laagje bedekt: daar verwacht het KMI tussen 2 en 10 centimeter sneeuw.

In West-Vlaanderen waren er zaterdagavond veel meldingen van ijzel en ijsregen. 

In Holsbeek (Vlaams-Brabant) viel er omstreeks 23 uur ijsregen en zelfs een beetje sneeuw.

Het KMI waarschuwt dan ook voor gladde wegen. Dat gebeurt met ‘code geel’ in West-Vlaanderen. In de rest van het land geldt ‘code oranje’ en is het dus nog gevaarlijker.
‘Code geel’ betekent dat er lokale gladheid op de grond verwacht wordt”, klinkt de uitleg. “Deze situatie maakt het voetgangers en fietsers moeilijk. Het wegverkeer wordt vertraagd en kan zelfs gevaarlijk worden. Wees waakzaam.”
Code oranje’ betekent dat gladheid het verkeer erg kan bemoeilijken of stremmen en zeer gevaarlijk maken. Wees voorbereid en volg de raadgevingen van de bevoegde overheid op.

Strooidiensten rukken uit

Er zal ook preventief gestrooid worden vanavond en vannacht. “Onze strooidiensten staan klaar”, laat het Agentschap Wegen en Verkeer weten. “Als je de baan op moet, adviseren wij om voorzichtig te zijn en eventueel je verplaatsing uit te stellen.” Ook een aantal gemeenten heeft al laten weten dat ze hun strooidiensten op pad sturen.

De stad Antwerpen houdt 1.200 ton zout en 100.000 liter pekel paraat om de rijwegen en fietspaden te strooien bij de eerste winterprik. Op korte termijn kan er nog eens 2.000 ton extra zout bijgeleverd worden. De stad benadrukt dat elke bewoner verplicht om de stoep voor de deur proper en veilig te houden. “Er zijn steeds 26 chauffeurs dag en nacht stand-by in het weekend en op feestdagen en 28 medewerkers om ook parken en secundaire fietspaden te strooien.”

Ook in Brussel zijn de strooidiensten op pad vanavond, en wellicht sturen ook tal van andere gemeenten hun strooiwagens preventief uit.

Wie tijdens het winterweer nog de baan op moet, is maar beter goed voorbereid. In deze aflevering van ‘Kijk Uit’ krijg je een aantal nuttige tips voor een veilige rit.

Bekijk ook:
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Els Pauwels

  met een fiets in de sneeuw rijden lijkt mij sowieso geen goed idee, je rijdt heel je materiaal kapot met al het strooizout en pekel dat misschien toevallig eens op het fietspad geraakt

 • Gunter Verleyen

  Het heeft gesneeuwd in Zwitserland (30 cm), lokale garagisten, landbouwers, bouwbedrijven rukken uit met al wat sneeuwkettingen en tractie heeft met sneeuwschuivers en staan de gemeentelijke diensten bij in het vrijmaken van de wegen. Resultaat ge rijdt gewoon de weg op, no problem! Arm België en Vlaanderen krijgt het ook niet beter georganiseerd

 • Jean Vandepitte

  Hier in Brasschaat: Bredabaan prima gestrooid, geen sneeuwvlokje meer te zien. Het fietspad ernaast: tientallen sporen in de sneeuw, fietsers moeten hun plan maar trekken, zeker, zoals zo dikwijls....

 • Christ Verschuere

  in West Vlaanderen geen sneeuw, geen ijzel , het KMI zat er weer eens goed naast !

 • Lieve Geyter

  Wauw 10 cm is niet zoveel hè. Zorg gewoon dat de wegen sneeuwvrij zijn dat we maandag zonder problemen op ons werk geraken. Dat is niet veel gevraagd hè dus deze nacht alle troepen inzetten.