Tornado's doodden al 39 Amerikanen

PHOTO_NEWS
In Amerikaanse staat Kentucky nog eens twee mensen gestorven tengevolge van de verwoestende tornado's die de voorbije dagen hebben huisgehouden in vijf staten. Dat meldt nieuwszender CNN. Het dodental staat daarmee op 39, al wordt gevreesd dat dit aantal nog kan stijgen. De gouverneur riep de noodtoestand uit, president Barack Obama bood federale hulp aan.

Kentucky is de zwaarst getroffen staat: daar vielen 20 doden. De vier tornado's in de staat zijn volgens weerdiensten de ergste in 24 jaar.
 
Indiana kreeg een tornado van categorie EF-4, de op een na zwaarste, op bezoek. Er werden windsnelheden gemeten van 280 kilometer per uur, terwijl de tornado een 75 kilometer lang pad van vernielingen trok. In die staat vielen 14 slachtoffers.

Ohio telde nog eens drie doden en Alabama en Georgia telkens één. Tennessee werd in deze tornadoronde gespaard: ondanks vele stroomonderbrekingen en 75 tornadowaarschuwingen werden er geen doden geteld. Bij de tornadostorm afgelopen woensdag vielen er nog drie slachtoffers.

AP
GETTY
PHOTO_NEWS

De staten van de Midwest werden de afgelopen dagen geteisterd door een voorspelde serie tornado's. In totaal werden 297 tornadowaarschuwingen uitgeschreven, en nog eens 388 zware onweerswaarschuwingen.

De weerdiensten hadden al dagen op voorhand gewaarschuwd voor de zware stormen die op komst waren. "Het wordt een van die dagen in het jaar waarop het risico het hoogst is", klonk het bij de National Weather Service's Storm Prediction Center.

De tornado's worden gevormd als de koude lucht van de Mississippi in contact komt met de warme lucht van de Golf van Mexico.

REUTERS
PHOTO_NEWS
AP
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS