Toenemende kans op sneeuw deze week

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Na het stormweer van afgelopen weken is het komende dagen uitkijken naar een stelselmatige afkoeling van de temperatuur in de bovenlucht. Vanaf dinsdagavond worden de buien winters in de hoger gelegen gebieden van ons land. In de nacht van dinsdag op woensdag stijgt de kans op (natte) sneeuw voor het hele land. “Op dit moment berekenen weermodellen temperaturen die net voldoende zijn om smeltende sneeuw te veroorzaken in de lager gelegen gebieden van ons land. In de Ardennen gaat het enige tijd sneeuwen met de vorming van een sneeuwdek”, aldus Nicolas Roose van weerdienst NoodweerBenelux.
Getty Images

De winter lijkt heel even om de hoek te komen kijken. Zo koelt de temperatuur in de bovenlucht op dinsdag stevig af met in de namiddag de eerste winterse neerslag voor het zuidoosten van ons land. Elders in België valt er regen. “Tijdens de nacht van dinsdag op woensdag kunnen er op meerdere plaatsen in ons land buien ontstaan met een winters karakter. Dat zullen in de eerste plaats buien van korrelhagel en regen zijn. Tegen woensdagochtend stijgt ook de kans op smeltende sneeuw. In de Ardennen gaat het om sneeuwbuien”, meldt Nicolas Roose.

Sneeuwkansen op woensdagochtend.
wetteronline.de Sneeuwkansen op woensdagochtend.

Voorlopig verwacht NoodweerBenelux geen sneeuwdek in Vlaanderen, omdat de bodemtemperatuur wellicht te hoog zal zijn om de sneeuw te laten liggen. Ook ziet de weerdienst in de loop van de voormiddag de aanvoer van lucht vanaf de Noordzee waardoor de smeltende sneeuw opnieuw zal veranderen in regen. “Kansen op gladheid zijn op dit moment dus eerder beperkt. Wie naar het zuidoosten van ons land rijdt, moet echter wel rekening houden met gladde wegen.”

Nieuwe sneeuwzone richting donderdag?

Dit licht winters weertype zal ook op donderdag aanhouden met een nieuwe neerslagzone die komt opzetten vanuit Frankrijk. “Aan de voorzijde van deze neerslagzone is het een fractie kouder waardoor de eerste neerslag als (smeltende) sneeuw kan vallen. De meeste weermodellen berekenen de hoogste kans voor het oosten van ons land. In het westen valt er al vrij snel regen”, besluit NoodweerBenelux. Of we richting het weekend een verlenging van dit winters weer krijgen is nog onzeker.

Sneeuw aan de voorzijde van een neerslagzone donderdag.
wetteronline.de Sneeuw aan de voorzijde van een neerslagzone donderdag.

Maandagnacht trekt een actieve storing van west naar oost over het land met lichte tot matige regen. Na middernacht wordt het vanaf de kust droger en volgen er opklaringen. Minima van 3 graden in de Hoge Venen tot 5 graden in het centrum. De zuidwestenwind waait eerst vrij krachtig in het binnenland en krachtig aan zee. In de loop van de nacht wordt de wind matig en ruimt hij naar west tot zuidwest. Aan zee blijft de wind vrij krachtig. Winden tijdens het eerste deel van de nacht tot zo'n 65 km/u. 

Dinsdag begint grijs en regenachtig in het zuidoosten van het land. Elders is het dan droog met opklaringen. In de loop van de dag wordt het onstabiel met buien die in de Ardennen een winters karakter kunnen krijgen. In het westen is een donderslag niet uitgesloten. De maxima liggen tussen 5 en 9 graden. De wind waait eerst matig uit west tot zuidwest, maar wakkert na de middag aan naar vrij krachtig in het binnenland en af en toe krachtig aan zee. Winden van 50 tot 65 km/u. Tijdens de nacht naar woensdag neemt de buienactiviteit toe en kan er ook in Laag­-België winterse neerslag vallen. In Hoog-België vallen er sneeuwbuien.

Woensdag is het erg wisselvallig met soms stevige buien. In Hoog­-België zijn dat doorgaans sneeuwbuien, elders valt er soms smeltende sneeuw of korrelhagel. Een sneeuwlaagje van enkele centimeters is mogelijk in de Ardennen. Lokaal kan het ook onweren. De maxima liggen tussen 1 en 6 graden. De wind waait in het binnenland matig tot af en toe vrij krachtig en aan zee vrij krachtig tot krachtig uit west tot noordwest. 

Donderdagochtend is het tijdelijk rustiger en droog met kans op lichte vorst in het binnenland. In de loop van de namiddag of avond trekt een volgende storing van west naar oost over het land met buiige regen in het Laag­- en Midden­-België en winterse neerslag in Hoog­-België. Maxima van 1 tot 7 graden bij een meestal matige westenwind.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Paul Moens

    Het is veel te warm voor sneeuw