Ga naar de mobiele website
^ Top

Superstorm op weg naar Fiji: windsnelheden mogelijk tot 360 kilometer per uur

Fiji maakt zich op voor een reusachtige tropische cycloon die dit weekend over de hoofdeilanden Viti Levu en Vanua Levu zal razen.

Cycloon Winston verplaatst zich aan een snelheid van 275 kilometer per uur, maar zorgt momenteel al voor windstoten tot 320 kilometer per uur. Verwacht wordt dat de cycloon nog verder zal aansterken voor het oog van de storm zaterdagavond lokale tijd aan land zal gaan.

Sinds het begin van de metingen is het de sterkste storm ooit die rechtstreeks over de eilanden zal woeden. Op Viti Levu en Vanua Levu woont de meerderheid van de 900.000 inwoners van het land.

Het Tropical Cyclone Center in Fiji waarschuwt ervoor dat de destructieve windstoten een snelheid van 360 kilometer per uur kunnen bereiken. Daarnaast verwittigt het centrum ook voor de gevaren van een woeste zee en kustoverstromingen.

Het tropische stormseizoen in deze regio van de Stille Oceaan loopt van 1 november tot 30 april. Het gebied krijgt dit seizoen met meer stormactiviteit dan gemiddeld af te rekenen. Dat wordt geweten aan El Niño, het verschijnsel dat ervoor zorgt dat de gemiddelde temperaturen van het zeewater ver boven het gemiddelde liggen.

Meer over


Meld een bug