Stralende lente op komst: het wordt warmer én droger dan normaal

Getty Images
We gaan een lente tegemoet die waarschijnlijk warmer en droger wordt dan normaal. Volgens een langetermijnsvoorspelling van Franse weerdienst Météo-France stijgt het kwik in heel Europa tot boven het gemiddelde in de maanden april, mei en juni.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De voorspellingen op lange termijn zijn allesbehalve precies, maar kunnen wel algemene trends aanduiden, legt de Franse weerdienst uit. Bovendien bleven de weermodellen dit keer vrij consistent, wat een redelijk accuraat vooruitzicht moet opleveren voor de komende maanden. 

Zo wordt ten eerste voorspeld dat het in het grootste deel van Europa warmer wordt dan normaal, ook in België. 
In het oranje gebied op de kaart is het “heel waarschijnlijk” dat het kwik tot boven het gemiddelde zal reiken in de maanden april, mei en juni. 

Het gebied waar de temperatuur het gemiddelde “heel waarschijnlijk” zal overstijgen.
Météo-France Het gebied waar de temperatuur het gemiddelde “heel waarschijnlijk” zal overstijgen.

In Vlaanderen is de gemiddelde temperatuur in de lente ongeveer 10 graden Celsius. In april schommelt de temperatuur tussen 8,5 en 10 graden Celsius, in mei stijgt het kwik doorgaans naar 12 à 14 graden en in juni wordt dat gemiddeld al 15 tot 16,5 graden. Volgens de voorspelling zullen die gemiddelden dus worden overtroffen. 

Minder regen

Daarnaast wordt het droger dan normaal, vooral in het noordwesten van Europa. Daar valt ook België onder. Dat betekent dat we minder neerslag mogen verwachten. De lente is in Vlaanderen goed voor gemiddeld 150 tot 190 millimeter neerslag. April is gemiddeld de droogste maand met 50 tot 80 millimeter, terwijl er in mei gemiddeld tussen 50 en 60 millimeter neerslag valt en juni 60 tot 90 millimeter met zich meebrengt. 

Goed nieuws dus voor wie op terrasjesweer rekent, maar zo’n gebrek aan neerslag kan in verschillende gebieden ook voor problemen zorgen. 

Op sommige plaatsen bleek de winterneerslag immers niet genoeg om het waterpeil op te krikken. Indien het voorjaar ook heel droog wordt, dreigt er opnieuw een waterschaarste te ontstaan, meldt Météo-France. 

Météo-France59 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Christine Laevers

  Mij allemaal goed maar hier 350 km onder Parijs moet ik zaaisel en verplantingen begieten. Mijn pomp aan de put is nog niet aangesloten. De grond is veel te droog! Die splijt al hier en daar. Klimaat verandering betekent extremen : extreme droogte gevolgd door extreme regenval. Overdosis van dit en van dat. Begin dat maar eens te rijmen.

 • Marc Statham

  Is alweer veranderd

 • Georget PAPPENS GEORGET

  Geen probleem... Enkele graden warmer... minder stookolie nodig en minder uitstoot. Meer zon is meer groene stroom. Ideale compensatie....

 • Danny Govaerts

  Allemaal natte vinger werk het is maar juist wie er baat bij heeft om zulke berichten uit te sturen. Maar schuift een hogedruk gebied een beetje naar links hebben we regen schuift het naar rechts de wind uit de Sahara . Het zal over deeeuwen heen altijd wel eens een paar jaar warmer zijn en een paar jaar kouder ..maar die gast moet toch ook zijne boterham verdienen en met een goed gevoel naar huis gaan.

 • jean-pierre rejek

  Tot na de verkiezingen dan gaat het regenen zeker ,in de jaren 70 waren de vakantie maanden aan één stuk 35 graden maar toen zaagden ze er niet over opwarming .