Stralend weer verwacht: komende drie maanden worden warmer en droger dan normaal

De maanden mei, juni en juli worden droger en warmer dan normaal.
Shutterstock De maanden mei, juni en juli worden droger en warmer dan normaal.
De lente eindigt en de zomer begint droger en warmer dan normaal. Dat blijkt uit een voorspelling van de Franse weerdienst Météo-France. Volgens de prognose stijgt het kwik in heel Europa tot boven het gemiddelde in de maanden mei, juni en juli. 

De voorspellingen op lange termijn zijn allesbehalve precies, maar kunnen wel algemene trends aanduiden, legt de Franse weerdienst uit. Zo is op een kaart te zien dat in het grootste deel van Europa de temperaturen hoger liggen dan normaal, ook in België.  

In het oranje gebied op de kaart is het “heel waarschijnlijk” dat het kwik tot boven het gemiddelde zal reiken in de maanden mei, juni en juli. In mei stijgt het kwik in ons land doorgaans naar 12 à 14 graden Celsius en in juni wordt dat gemiddeld al 15 tot 16,5 graden. Met een voor België gemiddelde temperatuur van 17,8 graden is juli de warmste maand. Volgens de voorspelling zullen die gemiddelden dus worden overtroffen. 

Uit voorspellingen van Météo-France blijkt dat het wellicht warmer en droger wordt dan normaal in de maanden mei, juni en juli.
Météo-France Uit voorspellingen van Météo-France blijkt dat het wellicht warmer en droger wordt dan normaal in de maanden mei, juni en juli.

Daarnaast wordt het droger dan normaal, zo voorspelt Météo-France. Dat betekent dat we minder neerslag mogen verwachten. In mei valt er gemiddeld tussen 50 en 60 millimeter neerslag en juni en juli brengen 60 tot 90 millimeter neerslag met zich mee.

Het wordt droger dan normaal, zo blijkt uit een voorspelling van Météo-France.
Météo-France Het wordt droger dan normaal, zo blijkt uit een voorspelling van Météo-France.

“Globaal beeld”

Weerman Eddy De Mey verduidelijkt dat het een “globaal beeld betreft over een tijdvak van drie maanden”. “Met andere woorden, ondanks warm en droog weer kan er al eens een periode zijn waarin het natter en kouder is”, klinkt het. 

“Pas eind juli zullen we kunnen uitmaken of deze verwachting al dan niet klopt. Nu is al wel duidelijk dat april, tot vandaag in onze regio warmer en droger verliep conform de verwachting die eind maart werd gegeven”, besluit De Mey. 

De prognoses zijn gesteund op berekeningen van het Amerikaanse NCEP, het Europese ECMWF, het Britse UKMO, de DWD in Offenbach, Meteo France en de Japanse weerdienst.
32 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • louis pippers

  Geen probleem laat de warmte maar komen ik zie mijn gras liever kapot gaan van de droogte dan rotten van het nat zalig zo alle dagen rond de 30°

 • Jean-Pierre Vercruysse

  Bof dat is zeker niet voor vandaag!!!

 • Yasper Raes

  Daarom noemt men dat dus gemiddelden. Het ene jaar wat warmer, het andere wat kouder.

 • Josepha Van Vlaanderen

  Ze zien dat in hun glazen bol!! Wat een bangmakerij weeral. Ik woon in Portugal, het is hier al weken ijskoud, regen, hagel, storm, dus van opwarming absoluut geen sprake!

 • Erik erik hannes

  En dan willen ze dat we met zijn allen electrisch gaan rijden. Het net kan nu de aangeboden electriciteit nog niet verwerken. Maar wel betalen natuurlijk.