Stormweer: telefoonnummer 1722 actief voor niet-dringende oproepen

GOYVAERTS/GMAX Agency
Het KMI kondigt voor vanavond en -nacht code geel af, waardoor de FOD Binnenlandse zaken het nummer 1722 activeert voor niet-dringende oproepen. De weerdienst verwacht veel regenval en lokale onweders, en de overheid wil noodnummers voorbehouden voor levensbedreigende of potentieel levensbedreigende situaties. 

"Het is niet omdat het nummer 1722 wordt geactiveerd, dat er steeds van moet uitgegaan worden dat er overal zwaar weer op komst is of dat er mogelijk veel schade kan zijn", legt de FOD Binnenlandse Zaken uit.

"Ook bij zeer lokale schade of overlast, die bij code geel kan optreden, wordt door burgers soms massaal gevraagd om een tussenkomst van de brandweer. Vandaar dat het nummer 1722 sinds een aantal maanden niet alleen bij code oranje van het KMI, maar ook bij code geel wordt geactiveerd."

Weerbericht

Vannacht trekt een vrij actieve storing van west naar oost over het land met regen- en onweersbuien. De minima liggen tussen 13 graden in de Hoge Venen en 15 graden in Vlaanderen.

Vanochtend zijn er eerst nog enkele buien mogelijk in de Ardennen, daarna wordt het overal droog met zon en wolken. In de kuststreek is er meer zon en ook elders in het land klaart het naar de avond toe uit. De maxima liggen tussen 17 graden in de Hoge Venen en 23 graden in Vlaanderen.

Het was vandaag overwegend wisselend bewolkt met later in de namiddag en avond toenemende bewolking vanuit het westen.
NoodweerBenelux Het was vandaag overwegend wisselend bewolkt met later in de namiddag en avond toenemende bewolking vanuit het westen.

Permanent nummer

Op termijn is het de bedoeling om van het nummer 1722 een permanent beschikbaar nummer te maken. Dan zal een activatie bij bepaalde weersvoorspellingen niet meer nodig zijn.

Honderdtal brandweerinterventies in Namen

De brandweer is vannacht in de provincie Namen een honderdtal keer moeten uitrukken vanwege hevig onweer in Philippeville, Walcourt en Florennes. Dat zegt de woordvoerder van de zone Dinaphi (Dinant-Philippeville).

De brandweer moest vooral uitrukken voor afgerukte daken, ondergelopen wegen, bomen op de wegen en beschadigde elektriciteitsleidingen, zegt brandweerkapitein Gilles Boonen.
48 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • danny buyse

  @Herman Kouter, de windrichting en de trekrichting van lagedrukgebieden, hogedrukgebieden, buien en storingen staan los van elkaar. Een storing kan ook bijvoorbeeld van zuid naar noord trekken en tegelijkertijd opschuiven naar het Oosten terwijl je aan de voorzijde eerst een zuiden wind zal hebben en aan de achterzijde plots de wind uit het noorden zal komen.

 • Dirk Landuyt

  @ Herman Kouter : dat komt omdat 99 van de 10 geen kaart meer kan vasthouden. De Kust ligt in het Noorden, Holland zijn onze oosterburen, Duitsland zijn onze zuiderburen en de Fransen leven ten westen van ons.

 • johan verlinden

  Veel heftige kritiek op alles en nog wat .Zo fel zelfs dat verscheidene criticasters niet eens behoorlijk hun zinnen kunnen spellen. Sommige woorden niet eens verstaanbaar ,jammer.

 • Laura DeBacker

  Het heeft hier toch serieus geonweerd

 • Romain Helsen

  jullie zouden beter eens posten wat dat nummer kost ... geen mens die het weet .