Sterren en bedrijven geven miljoenen aan slachtoffers van Sandy

GETTY
Na de doortocht van superstorm Sandy aan de oostkust en de verschrikkelijke gevolgen ervan rolt nu een golf van bereidwilligheid door de straten van New York. Het Rode Kruis heeft al meer dan 11 miljoen dollar (8,5 miljoen euro) ontvangen. De spelers van de American Football-teams en de teameigenaren hebben een miljoen dollar geschonken voor de slachtoffers van de orkaan Sandy.

Naast de donaties van de teams zal er tijdens de wedstrijden in de NFL van vandaag tot en met maandag een inzamelingsactie worden gehouden. Het geld komt ten goede aan de Amerikaanse Rode Kruis. 'We zijn blij dat we als spelers en eigenaren samen iets kunnen doen', aldus NFL-commissioner Roger Goodell en De Maurice Smits, baas van de spelersvakbond, in een gezamenlijke verklaring.

Ook bekende mensen en bedrijven geven naarstig geld. Zijn onderneming heeft de getroffen gezinnen in New York en New Jersey een miljoen dollar ter beschikking gesteld, twitterde mediatycoon Rupert Murdoch.

Autofabrikant Ford kondigde een donatie van 50.000 dollar aan, concurrent Toyota een miljoen. De honkbalploeg New York Yankees beloofde 500.000 dollar. De tot nog toe grootste schenker wil echter anoniem blijven. Hij heeft de stad New York 2,5 miljoen dollar voor de wederopbouwwerken cadeau gedaan, aldus burgemeester Michael Bloomberg.

Winkelbedrijf Home Depot bijvoorbeeld zegde vandaag 1 miljoen dollar toe, mediabedrijf Time Warner 600.000 dollar en telefoniereus AT&T 250.000 dollar. Telecombedrijf Verizon wil de bewoners van de Amerikaanse oostkust eveneens de helpende hand toesteken. Het heeft onder meer extra mobiele telecommunicatiecentra opgezet in de ergst getroffen gebieden en stelt communicatieapparatuur beschikbaar voor de publieke hulpdiensten.