Spectaculaire slowmotionbeelden van een blikseminslag

NoodweerBenelux
Afgelopen nacht kregen verschillende plaatsen in België en Nederland te maken met onweer. Op social media circuleren beelden van een blikseminslag in slow motion. “Deze beelden werden gemaakt in Boskoop, Nederland en zijn bijzonder omdat we heel goed zicht krijgen op de opbouw van een bliksemontlading”, aldus weerdienst NoodweerBenelux.

Wat is onweer eigenlijk?

Onweer bestaat uit een bliksem en daaropvolgend een donder. Bliksem ontstaat doordat ijskristallen tegen elkaar botsen. Door deze botsing krijgen de elektrische deeltjes een steeds hogere lading, waarna ze zich scheiden. Positief geladen deeltjes ontwikkelen zich bovenaan de wolk, terwijl de basis van de wolk negatief geladen is.

Wat herkennen we in de slowmotionbeelden?

De elektrische lading wordt afgevoerd. Uit de basis van de wolk schiet een zwakke, negatieve lading naar de grond (voorontlading) en vanaf de grond weer terug omhoog (vangontlading). Waar voor- en vangontlading elkaar raken, vormt zich een soort kanaal waarlangs een krachtige, positieve lading kan overspringen (hoofdlading). Op dit moment ontstaat een bliksemflits.

Tot 30.000 graden

De lucht rondom dit kanaal wordt verhit tot wel 30.000 °C en de elektrische ontlading heeft een kracht van zo’n 1,5 miljoen volt, die vooral wordt omgezet in warmte-energie. “Een bliksemflits is heter dan het oppervlak van de zon. Een bliksemflits duurt meestal niet langer dan 0,2 seconden, maar veroorzaakt voldoende warmte om een alleenstaande boom te laten exploderen doordat het vocht erin wordt verhit”, aldus Florian Polak van NoodweerBenelux.