Sneeuwzone trekt langzaam over het land, Brussels Airlines schrapt preventief vluchten. "Blijf zo veel mogelijk thuis"

Twitter/Wouter
Een sneeuwzone trekt vandaag langzaam over het land. Vanochtend vielen de eerste vlokken in West-Vlaanderen, deze namiddag is de rest van het land aan de beurt. De oproep van het Agentschap Wegen en Verkeer, om vandaag zo veel mogelijk thuis te blijven, indien dat gaat, is niet in dovemansoren gevallen; de ochtendspits verliep bijzonder rustig. Later vandaag worden nog sneeuwbuien verwacht. In combinatie met de vakantie-uittocht kunnen die mogelijk een moeilijke avondspits veroorzaken. Brussels Airport heeft preventief een aantal vluchten afgelast.

De verwachte sneeuwzone is iets later dan verwacht ons land binnengekomen, en is minder intens dan voorspeld. Volgens Noodweer Benelux heeft de sneeuw vertraging opgelopen door de erg koude, droge lucht op het vasteland. Daardoor neemt ook de sneeuwintensiteit af, meldt Noodweer Benelux. De voorspelde sneeuwlaag van 5 centimeter halen we niet. In West-Vlaanderen ligt er 1 tot 3 centimeter sneeuw. Naarmate de sneeuwzone over het land trekt, zal ook de intensiteit ervan afnemen.

In Oost-Vlaanderen, de provincie Antwerpen en het centrum van het land is het op sommige plaatsen inmiddels ook beginnen te sneeuwen. De kans dat de vlokken blijven liggen, is echter klein, omdat de temperaturen op veel plaatsen intussen positief zijn.

Sneeuwtapijt in het West-Vlaamse Poperinge.
Michael Depestele Sneeuwtapijt in het West-Vlaamse Poperinge.

Op onderstaande interactieve kaart kan je zien waar het momenteel sneeuwt:

Thuiswerkalarm

Nadat de sneeuw eind vorig jaar aanleiding vormde voor verkeerschaos, pleitte het KMI voor een "thuiswerkalarm" bij noodweer. Het Agentschap Wegen en Verkeer adviseerde gisterenavond om vandaag thuis te blijven indien dat gaat. Bij minister van Werk Kris Peeters (CD&V) was eenzelfde boodschap te horen.

En die oproep is niet in dovemansoren gevallen, want we beleefden een opvallend rustige ochtendspits. De filepiek bedroeg amper 50 kilometer. Er waren ook geen problemen bij het openbaar vervoer, aldus VRT-verkeersexpert Hajo Beeckman. 

Mogelijk zorgen de winterse buien in combinatie met de vakantie-uittocht vanavond wel voor problemen. 

Deze namiddag transformeert de meeste neerslag in het westen in regen. Elders in de Benelux kan het dan nog enkele uren licht gaan sneeuwen met gladde wegen tot gevolg. Over het uiterste oosten en zuidoosten van de Benelux verwacht NoodweerBenelux minder sneeuwval. De maxima liggen tussen -2 en +2 graden ten zuiden van Samber en Maas, tussen +1 of +3 graden in het centrum en rond +4 graden aan de kust, meldt het KMI. 

Gladde wegen

Het Agentschap voor Wegen en Verkeer heeft vorige nacht de wegen behandeld met een preventieve strooizoutlaag. In totaal werd er zo'n 300 ton zout gestrooid. Ook de stukken waar de voorbije week geen zout gestrooid werd, omwille van geen risico op gladheid, werden afgelopen nacht behandeld. De strooidiensten staan standby om uit te rijden en bij te strooien, of eventueel sneeuw te ruimen waar en wanneer het nodig is.

Het agentschap vraagt aan bestuurders die toch de baan op moeten om hun rijstijl aan te passen aan de toestand van de weg. "Want de wegen kunnen er gevaarlijk glad bij liggen." Voldoende afstand houden is aangewezen.

Sneeuw op de landelijke wegen van het Heuvelland
Eric Flamand Sneeuw op de landelijke wegen van het Heuvelland

Brussels Airport

Brussels Airlines schrapt deze namiddag preventief zeven vluchten om alles vlot te laten verlopen, zegt woordvoerster Kim Daenen. Het betreft vluchten naar Venetië, Göteborg, Birmingham, Milaan, Bazel, Wenen en Hannover. "Het gaat om een preventieve beslissing die gisterenavond laat werd genomen. De passagiers werden verwittigd", bevestigt Daemen.

De sneeuw op Brussels Airport wordt na 12 uur verwacht. "Het zou poederachtige sneeuw zijn. Die is vrij goed te verwijderen", aldus Daenen nog. Net voor de start van de krokusvakantie verwacht Brussels Airport vandaag 72.000 passagiers, aldus de luchthavenuitbater op Twitter.

Op de website van de luchthaven wordt voorts gewaarschuwd voor mogelijke vertragingen omwille van de voorspelde sneeuwval. "Onze winteroperatieteams stellen alles in het werk om de impact op de luchthaven tot een minimum te beperken. Door het ontijzelen van vliegtuigen en ijs- en sneeuwvrij maken van de start-en landingsbanen is het mogelijk dat sommige vluchten vertraging oplopen. Ook het wegverkeer van en naar de luchthaven kan hinder ondervinden", waarschuwt de luchthavenuitbater, die reizigers nog aanraadt om ruim op tijd naar de luchthaven te vertrekken. 

Ook op de Nederlandse luchthaven van Schiphol heeft luchtvaartmaatschappij KLM  enkele vluchten geannuleerd.

BELGAPLUS

Later opnieuw zachter, opgelet in de nacht

Morgen en zondag wordt het uiteindelijk opnieuw een fractie zachter waardoor het sneeuwdek ook in de Ardennen kan smelten. De nachten blijven evenwel opletten geblazen, want er kunnen vooral in het binnenland rijm- en ijsplekken ontstaan door negatieve temperaturen. De winter geeft zich dus nog niet gewonnen.

Maandag en dinsdag lijkt het meestal droog te zullen worden en krijgen we vaak de zon te zien.

Maxima op zondag
Wetteronline.de Maxima op zondag589 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Herman Scheys

  Er zijn blijkbaar nog onnozelaars die niet weten dat winterbanden véél veiliger zijn, betere grip hebben bij temperaturen lager dan 7°. Doen zoals in Duitsland, ongeval met zomerbanden bij sneeuw of ijs? Altijd aansprakelijk !!!

 • Herman Scheys

  Neen Stephan, de inrichting van onze wegeninfrastructuur is de boosdoener. Men maakt het de autobestuurder zo moeilijk mogelijk in de hoop dat hij zijn auto thuis laat, dat is de strategie van onze overheid om de files aan te pakken. Neem eens de ring rond Amsterdam, je gelooft je ogen niet. Onze noorderburen kunnen het, wij niet.

 • paul van de velde

  Een sneeuwzone waar 2mm sneeuw uit de lucht valt, je moet het maar durven zeggen. Op het nieuws, zowel VTM als VRT 15 minuten over de enkele vlokjes die neer dwarrelden. En overal te lande een reporter die moest uitleggen dat er geen probleem was met het verkeer. Als dat het toekomstige nieuws wordt dan hoeft het voor mij niet meer.

 • Etienne Boeckx

  Volgens mij het typisch Belgisch probleem " het zout moet verbruikt worden " om meer omzet te genereren voor de zoutboeren ! In de zomer mag de zon ook niet schijnen of we hebben water tekort !

 • Francky Delforce

  De weerman van radio 2 WesVlaanderen had al 3 dagen vooraf gezegt dat het niet veel zou sneeuwen zoals ze voorspelden op VTM en op één . Hij had het bij het rechte eind .