Sinds begin van metingen nog nooit zo droog in april en mei

Henk Deleu
De maanden april en mei worden de droogste ooit sinds het begin van de metingen in 1833. En het ziet ernaar uit dat de maand mei de droogste meimaand wordt sinds 1834. Dat blijkt uit statistieken van het KMI waarover de VRT vrijdag bericht. De droogte van de maanden april en mei wordt nog verder versterkt door de sterke verdamping bij het zonnige weer.

Zondag is de laatste dag van mei, en het ziet er niet naar uit dat het nog zal regenen. In Ukkel viel tot nu toe nog maar 5,4 mm neerslag, tegenover 66,5 mm normaal. Enkel in het prille begin van de waarnemingen, in mei 1833, was het nog droger: toen viel er 1,4 mm neerslag. 

Kurkdroog

Ook april was al kurkdroog. Gemiddeld zijn april en mei samen goed voor 118 mm water. Dit jaar is dat 24,4 mm, en dat is minder dan de vorige piek - 25,99 mm in 1893. "De boodschap bij al deze statistieken is: de droogte valt dit jaar heel vroeg", zegt Rozemien De Troch van het KMI. Tegelijk loopt het neerslagtekort verder op: voor april en mei bedraagt het bijna 100 mm.

Ook voor het aantal uren zonneschijn komen er records aan. Verwacht wordt dat we vrijdag of zaterdag boven het absolute record van 2011 gaan: toen scheen de zon 707 uren. "De lage relatieve vochtigheid en de uitbundige zonneschijn resulteerden in veel verdamping", zegt De Troch nog.

Lees ook: 

Dit wordt de zonnigste lente ooit: “We zullen ons moeten aanpassen aan droogte” (+)

Dirk Draulans: “Als we weer zo’n zomer krijgen als vorig jaar, zitten we in de shit” (+)

Je tuin onderhouden in tijden van waterschaarste? Zo pak je het aan (+)

Photo News8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Koenraad Verstraeten

  Heb enige tijd geleden nog een artikel gelezen in deze kwaliteitskrant over een ontziltingsinstallatie in Israël die met succes een groot deel van de bevolking van drinkwater voorziet in extreem droge periodes. Aquafin is die techniek nog niet meester? Of moeten we het gebrek aan zulke techniek in een andere hoek zoeken?...

 • luc Lievens

  Dat is dan het zoveelste waar onze overheid tekort is in geschoten of een strategie om een grote taks te kunnen heffen? Minder mensen, minder beton en het probleem lost zichzelf op.

 • Danny Buyse

  Als je het water duurder maakt en serieus duurder dan wel zal er inderdaad Magda meer water zijn tenzij diegene die massaal water verspillen graag financieel in de problemen komen en dus veel blijven verbruiken. Mijn verbruik is 55 liter per dag. Men kan misschien zelf zware boetes geven wie extreem veel verbruikt. Maak gas, benzine, diesel, elektriciteit en water goedkoop en de mensen maken de wereld 10 keer sneller om zeep.

 • magda de munck

  En als je het water duurder maakt voor wie veel verbruikt, is er dan meer water, of is het zoals met betalend parkeren, als je betaald word het klimaat plots beter.

 • johan fransaert

  misschien word het tijd om te investeren in een ontziltingsinstallatie aan de Noordzee en verplicht de boeren om net als vroeger grachten rond de velden te graven zodat water niet langer zomaar wegloopt maar tijd heeft om langzaam te infiltreren.