Schauvliege is duidelijk: "Watervoorraad is voldoende"

BELGA
Het is al een tijdje erg droog in ons land en deze week wordt zelfs een hittegolf voorspeld. Heel wat mensen maken zich zorgen over de waterbevoorrading, maar volgens minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) is er geen reden tot paniek. “Mensen moeten zich geen zorgen maken”, vertelt ze in de studio’s van VTM NIEUWS.

“Er is voldoende voorraad, maar we hebben wel preventief maatregelen gevraagd aan de burgers”, aldus Schauvliege. “Dat om ervoor te zorgen dat er over twee à drie maanden nog water uit de kraan blijft komen. Maar we moeten sowieso veel verstandiger omspringen met drinkwater: het gazon sproeien met drinkwater uit de kraan is onverantwoord.”

Veel mensen beweren dat er in zuiderse landen veel minder regen valt dan hier en dat er daar nooit problemen zijn. “Het is niet dat de zaken hier slecht worden aangepakt”, aldus Schauvliege. “Maar in die landen zie je niet dat het gazon besproeid wordt met drinkwater.”

Procedure om droogte te erkennen als landbouwramp

Schauvliege start de procedure om de aanhoudende droogte te erkennen als landbouwramp. "We zullen die procedure starten, maar we moeten daar wel de adviezen van experten voor hebben. Zo moet vastgesteld worden dat het gaat om een uitzonderlijke droogte. Daar hebben we het KMI voor", aldus Schauvliege.

Eerder deze week hadden landbouworganisaties aan minister Schauvliege gevraagd om te onderzoeken of de voorwaarden vervuld zijn om de droogte van de afgelopen weken te erkennen als landbouwramp. Volgens minister Schauvliege wordt die procedure nu opgestart.
79 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick De pauw

  Schauvliege!een onbekwaam wicht belust aan macht om mensen en boeren te kloten,waar zit zij nu met de beloofde wachtbekken als het overstroming is dan beloofd zij vanalles maar iets doen?ja aan Essers wel?bomen kappen

 • lucien lemahieu

  en als ge de gazon besproeid met pis, krijgt ge een GASboete

 • Karel Pieters

  Schauvliege, je bent een schandalige minister, neem actie voor de toekomst of neem ontslag. Leg meer bossen aan ipv kaalkap naast de autowegen. Leg watergebieden aan rond gemeenten waar water gecapteerd wordt als het eens uit de lucht valt met bakken tegelijk. Maar neen, inactie en ongeloof in de opwarming alom.

 • irene bertrand

  In zuid portugal waar het lekker warm is, kwamen iedere ochtend en avond de sprinklers uit de grond voor onze vakantiewoning, en stonden een uurtje te sproeien met leidingwater, geen enkel probleem. En in ons zogezegd hoog technologisch Belgie…..

 • Patrice Haemers

  Het is totaal onverantwoord om in tijden van droogte zoals nu om de tuinen en grasperken te besproeien en onnozele zwembaden te vullen.... met het belangrijkste in ons leven....PUUR en ZUIVER "DRINK"-WATER!!!