Overwegend droog weekend met af en toe een bui

.
Shutterstock .
Er kan zaterdag een buitje vallen maar het blijft toch meestal droog met opklaringen en wolkenvelden. Nadien volgt een koude nacht, met temperaturen onder nul in de Kempen en de Ardennen.Ook zondag blijft het meestal droog. Maandag trekt alweer een volgende regenzone over onze streken, zo verwacht het KMI.

Het KMI signaleert ongunstige voorwaarden voor het gebruik van waterverwarmingstoestellen en van vuurhaarden bij het verwarmen van lokalen. Symptomen als hoofdpijn of de neiging tot braken kunnen een gevolg zijn van CO­-intoxicatie.

Zaterdag is het ‘s ochtends gedeeltelijk tot zwaarbewolkt met wat regen of enkele buien. In de Ardennen is er kans op nevel of mist. Nadien komen er meer opklaringen en blijft het meestal droog maar enkele lokale buitjes zijn niet uitgesloten. De maxima komen uit tussen 4 en 9 graden, met een matige zuidwestenwind, later krimpend naar zuid tot zuidwest.

Zaterdagavond neemt de bewolking toe in het westen van het land en in de streken langs de Franse grens, met kans op een bui of wat lichte regen. Elders blijft het droog. Vooral in het noordoosten van het land zijn er soms brede opklaringen. De minima bedragen rond 0 graden in de Ardennen en in de Kempen tot 4 graden in het uiterste westen van het land. De wind waait zwak tot soms matig uit zuid tot zuidoost, later krimpend naar zuidoost tot oost.

Zondag verwacht het KMI voor de middag meer wolken in de zuidelijke helft van het land met mogelijk een spatje neerslag. In het noorden zijn er brede opklaringen. Later op de dag wordt het overal vrij zonnig, met maxima van 6 tot 9 of 10 graden bij een zwakke tot matige wind uit veranderlijke of oostelijke richtingen.  

Zondagnacht verloopt droog en grotendeels licht bewolkt. In de Ardennen kan er zich opnieuw nevel, mist of lage bewolking vormen. Tegen het eind van de nacht neemt de bewolking toe in het westen. Het koelt opnieuw sterk af met minima rond ­3 graden in Hoog­-België, rond het vriespunt in het centrum en +4 graden in het westen.

Maandag trekt tijdens de namiddag en ‘s nachts de volgende regenzone over onze streken. We krijgen regen vanaf het westen, de dagen nadien worden wisselvallig en geleidelijk kouder, met hier en daar mogelijk smeltende sneeuw en frisse temperaturen.

Ook dinsdag volgt af en toe regen en in de Ardennen wat smeltende sneeuw. Op vele plaatsen volgt ook lichte nachtvorst. De dagen daarna blijft het wisselvallig.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.