Orkaan van hoogste categorie 5 trekt naar de Azoren

Orkaan Lorenzo.
The Weather Channel Orkaan Lorenzo.
Midden op de Atlantische Oceaan heeft zich een storm ontwikkeld die vanmorgen is uitgegroeid tot een orkaan van categorie 5. Dat is de hoogste categorie voor een tropische storm.

Lorenzo, zoals de orkaan heet, trekt naar het noorden en is op weg naar de Azoren. Daar zal de wervelstorm naar verwachting dinsdagnacht of woensdag aankomen. Volgens het National Hurricane Center in Miami trekt de storm daarna in afgezwakte vorm verder richting het zuidwesten van Ierland.

Weerplaza liet eerder deze week weten dat er windsnelheden van boven de 230 km per uur zijn geregistreerd. Volgens het Nederlandse weerinstituut is dat ongekend voor een orkaan zo ver in het oosten van de Atlantische Oceaan.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ferdinand Engelbeen

  Blijkbaar gisteren al gezakt naar categorie 2, maar dat zijn nog steeds windsnelheden van 160 km/h op Flores. Veel sterkte daar!

 • Johan Somers

  Amai dat belooft, we zijn juist op Flores...

 • Don Tessers

  Als dit lage luchtdrukgebied bij Ierland is aangekomen krijgt Europa hier nog een staartje van mee.

 • Gino Denil

  Het meest westerse eiland, Flores, ligt in het voorspelde traject. De Azoren behoren tot de EU. Zou het niet beter zijn om de 3800 inwoners van dat eiland tijdelijk te evacueren. als men de ravage bekijkt die achter bleef op die getroffen eilanden van de Bahama's.

 • robrecht Peeters

  Wat verjoeg de typische anticycloon van de Azoren?.Zit El Nina hierachter dan overdrijft ze nu wel.In vergelijking met 2018 kenmerkt het weer zich door een veel grotere dynamiek. De straalstroom walst als herboren. Weer moet wisselvallig zijn om het in de plooi te houden.