Opnieuw warmste februaridag ooit: 20 graden in Ukkel

Photo News
Voor de tweede dag op rij sneuvelt het warmterecord. Deze namiddag werd in Ukkel al 20 graden gemeten, veel meer dan het vorige dagrecord van 15,7 graden, meldt VTM-weerman David Dehenauw op Twitter. Het is tevens ook de warmste februaridag ooit: dat record ging gisteren aan diggelen, maar wordt vandaag dus opnieuw verbroken.

Het dagrecord, uit 1922, bedroeg tot nu toe 15,7 graden, maar om 11 uur was het in Ukkel al 16,2 graden. Daarna bleef het kwik klimmen tot 20 graden rond 14.45 uur. Daarmee is het niet alleen de warmste 26 februari, maar officieel opnieuw de warmste februaridag ooit.

Gisteren werd ook al uitgeroepen tot de warmste februaridag. In Ukkel steeg het kwik toen tot 18,8 graden, de warmste dag in februari sinds de start van de metingen in 1901. Het vorige record dateerde van 28 februari 1960, toen werd afgeklokt op 18,7 graden.

En morgen?

Dat een maandrecord twee dagen op rij wordt verbroken is “vrij uitzonderlijk”. “Ik kan mij niet meteen voor de geest halen wanneer dat nog eens is gebeurd. Het is alleszins zeker niets dat vaak voorkomt”, zegt weerman David Dehenauw.

Morgen dreigt eveneens het dagrecord van 27 februari - 17,3 graden in 1959 - verbroken te worden, maar dat is nog niet zeker. “We voorspellen een maximumtemperatuur tussen 17 en 18 graden, dus we achten het perfect mogelijk”, aldus Dehenauw.

Lentezon

En de februarizon zal zich nog een aantal dagen laten voelen. Vandaag beleven we opnieuw een zonnige dag onder een heldere hemel. Het kwik bereikt maxima tussen 16 en 20 graden. De wind waait meestal zwak uit veranderlijke richtingen. Aan zee kan wel een bries opsteken in de namiddag, meldt het KMI. 

Vanavond en vannacht blijft het helder en rustig. Er is een kleine kans op wat nevel of een mistbank. De minima schommelen tussen -1 en +6 graden bij een zwakke wind uit zuidelijke richtingen.

Morgen krijgen we opnieuw zonnig en uiterst zacht weer. De maxima liggen opnieuw tussen 15 en 19 graden, bij een meestal zwakke wind uit zuidelijke of veranderlijke richtingen. De kans dat het dagrecord voor 27 februari met 17,3 graden uit 1959 verbroken wordt, is dan ook groot. 

De zachte temperaturen van de afgelopen dagen hebben we te danken aan een hogedrukgebied met kern boven ons land. Dat zorgt voor een stabiele atmosfeer en aanvoer van droge en zeer zachte lucht uit het zuiden. Maar er is verandering op komst.

Donderdag is een kantelmoment. De dag begint met eerst nevel en mist, vooral in het westen van het land. In het oosten zijn er aanvankelijk nog brede opklaringen. Later neemt overal de bewolking toe vanuit het westen en op het eind van de dag stijgt de kans op wat neerslag. Het wordt enkele graden minder zacht, met nog maxima tussen 8 en 13 graden. De wind is zwak tot matig en komt uit zuidwestelijke hoek.

LEES OOK. Februarizon breekt records: “Maar het klimaat is niet de hoofdoorzaak”
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Claudia Rosseel

  En maart begint dan weer perfect normaal, met maartse buien.

 • Bob Boomer

  Wetenschappers produceren theorieën. Zolang er geen snoeihard bewijs komt van het tegendeel houdt een theorie stand ! De warmte records "ooit " zijn dat echt die van gisteren en vandaag of... sinds 1900 !? Maar ze passen wel prachtig binnen de opwarmingstheorie hé. Toevallig !?

 • danny buyse

  Puur toeval dat het zo extreem warm is door lucht van Noord-Afrika. Voor het zelfde geld krijgen we in juni dagen die de 20° niet halen. Het enige waar we ons moeten zorgen over maken is de hoge frequentie aan warmte records die gebroken worden de laatste 15 jaar en niet alleen bij ons. Het is niet abnormaal dat je eens de lotto wint maar wel als je hem alle weken gaat winnen.

 • Roger Forier

  En op de website van KMI staat voor Ukkel....19,4 als maximum ??! Niet overdrijven eh !

 • johan debue

  Toeval dat er weinig wind is en die wind komt dan nog uit het zuiden voor hetzelfde geld ligt het hogedrukgebied anders en is het 20 gr kouder.Uitzonderlijke weersituaties komen wel eens voor.