Opletten voor gladde wegen op kerstnacht: KMI kondigt code oranje af

Vannacht is het over het hele land opletten voor kans op aanvriezende mistbanken en rijm- en ijsplekken.
Thinkstock Vannacht is het over het hele land opletten voor kans op aanvriezende mistbanken en rijm- en ijsplekken.
Het KMI heeft voor de komende kerstnacht een code oranje afgekondigd. In de loop van de nacht zullen op veel plaatsen nevel en mist ontstaan, die vooral in het centrale en oostelijke deel van ons land kunnen aanvriezen. Dat kan gladheid veroorzaken. “Omdat er komende nacht meer verkeer zal zijn dan anders door de kerstnacht, werd besloten om een oranje waarschuwing te geven voor een groot deel van het land”, klinkt het.

Vandaag is het eerst nog wisselend bewolkt met brede opklaringen. Er zijn ook bewolkte perioden. De maxima liggen tussen 2 graden in de Hoge Venen en 8 graden aan zee. De wind waait zwak uit noordnoordwest, ruimend naar noordoost.

Aanvriezen

Kerstnacht wordt droog met wolkenvelden en brede opklaringen. Later ontstaat er verspreide mist, die op veel plaatsen kan aanvriezen. De minima liggen rond ­4 graden in de Hoge Venen, rond ­1 graad in het centrum en rond 2 graden aan zee. De wind blijft zwak en draait van het oosten naar het zuiden tot het zuidwesten.


Met Kerstmis verwachten we lage wolken en mistbanken die lokaal kunnen aanvriezen. In de loop van de dag wisselen zon en wolken elkaar af, maar plaatselijk kunnen de lage wolken hardnekkig zijn, vooral over het noorden van het land. Het blijft droog. De maxima liggen tussen 1 en 6 graden, bij een zwakke zuidwestelijke of veranderlijke wind. Vanaf morgen is code geel van kracht, volgens het KMI. Dat betekent dat het belangrijk is om waakzaam te zijn als je de weg op gaat.

Van woensdag tot vrijdag blijft het zeer rustig en nagenoeg overal droog. Soms zijn er opklaringen mogelijk, maar lage wolken, nevel of mistbanken kunnen hardnekkig zijn. De maxima liggen, afhankelijk van het aantal opklaringen, tussen 0 en 5 graden. In de meeste streken vriest het 's nachts enkele graden. 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Gerard Braeckmans

    Sneeuwkettingen aandoen, zout strooien en thuis blijven mensen! Het gaat 1 graad vriezen.