Opgelet vannacht: KMI waarschuwt voor gevaarlijk gladde wegen

Thinkstock
Het wordt een koude zaterdagnacht met minima van +1 graad aan de kust, rond -3 graden in het centrum tot -8 graden in de Hoge Venen. Dat voorspelt het KMI. Vannacht kijk je dus best goed uit, de wegen kunnen namelijk gevaarlijk glad zijn. Het Agentschap Wegen en Verkeer vraagt om het rijgedrag aan te passen aan die gevaarlijke omstandigheden.

Er trekt vanavond en vannacht een zwakke storing met lichte regen of motregen vanaf het noordwesten door ons land. Die neerslag kan tijdelijk aanvriezen of vallen als smeltende sneeuw.  In de Ardennen valt er wat sneeuw op het einde van de nacht. De zuidwestenwind waait matig.

De combinatie van de winterse neerslag en een bevroren ondergrond kan zorgen voor ijzel op de wegen tijdens de nacht en de vroege ochtend. Wanneer druppels neerslag bij het contact met het wegdek bevriezen wordt een ijslaagje gevormd dat men ijzel noemt.

Het KMI waarschuwt dan ook voor gevaarlijke gladde wegen en dit in het hele land, met uitzondering van de kust. Ze waarschuwen tevens ook voor CO-intoxicatie.

Ook het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) waarschuwt voor gladde wegen. "Er is kans op ijzel. Wij staan klaar om te strooien wanneer nodig. Wees voorzichtig op de baan."

De strooidiensten van het Agentschap Wegen en Verkeer volgen de toestand op de weg op en strooien wanneer nodig en zinvol. Maar negatieve wegdektemperaturen in combinatie met winterse neerslag maakt gladheidbestrijding zeker niet gemakkelijk: de neerslag kan het preventief gestrooide zout weer wegspoelen waardoor de wegen verraderlijk glad kunnen liggen. Gladde wegen zijn hierdoor niet altijd te vermijden.

Het Agentschap Wegen en Verkeer raadt tot slot weggebruikers aan om verplaatsingen deze nacht en mogelijk ook zondagochtend uit te stellen tot de neerslagzone Vlaanderen heeft verlaten. Indien men toch de baan op moet, dan is voorzichtigheid zeker aangeraden. Pas het rijgedrag aan, rij niet te snel en houd voldoende afstand.

Weer van de volgende dagen

Zondag krijgen we perioden met lichte regen en op de hoogten eerst nog sneeuw. Stilaan wordt het wel zachter. Begin volgende week krijgen we vaak veel wolken te zien maar blijft het overwegend droog bij maxima rond 6 of 7 graden.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Vera Bres

    Hier bij ons aan zee , in de tuin schelp met water en speelbootje met water bevroren , dikte ijs zeker 3mm . temperatuur om 8:30 was neg . -2 ° ,

  • Jan Vercauteren

    Straf, op de mijne -1. Raar hé dat temperaturen anders kunnen zijn op verschillende plaatsen.

  • Didier Briglia

    Allez wéér eens een gevaarlijke nachr,dat zeiden ze ook van de voorgaande nacht -7 en vanmorgen bekeek ik mijn weerstation en wat gaf hij 0 graden!!!!!!!!