Opgelet: eerste nachtvorst komt eraan

Mine Dalemans
De nachtvorst is in aantocht: in de nacht van maandag op dinsdag is het zover, meldt het KMI. Op vele plaatsen zal het voor de eerste keer aan de grond vriezen. Tijd om dit weekend tuin en terras eens te bekijken, dus.

"Dit jaar hebben veel mensen exotische planten gekocht, het was echt een trend", weet groenexperte Laurence Machiels. "Maar die populaire cactussen en agave's kunnen absoluut niet tegen nachtvorst, dus die moet je dit weekend binnenhalen. Citrusbomen daarentegen kunnen wel een graad of twee vorst verdragen." Dat geldt dan weer niet voor de bloembakken. "Heel wat eenjarigen staan nog mooi, omdat het zo zacht is geweest, en je kan er best nog een tijdje geniet van hebben. Maar zet ze maandagnacht dus even in de garage, net zoals de chrysanten, en haal meteen ook het tuingerief binnen dat beter niet bevriest, zoals de waterslang."

Ten slotte: de moestuin. "Die werpt bij velen nog volop vruchten af, en nu is het moment om te oogsten: courgettes, tomaten... Leg een vliesdoek over de salade. Prei, wortelen en rode bietjes kunnen nog even blijven."

Wie thuis niet meteen goed isolatiemateriaal heeft liggen, hoeft niet ver te zoeken: "De herfstbladeren die nu zo talrijk naar beneden komen, zijn een perfect isolatiedeken. Laat ze liggen op het gazon, en verspreid ze zelfs tot in de moestuin." 
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Lies De Vuyst

  Mijn planten zijn reeds in de veranda gezet... Vorige winter 2 citrusbomen verloren door de vorst.

 • Jef Vangheluwe

  In de zomer mag-moet het zomeren...in de winter natuurlijk winteren. Maar het mag-moet eerst weken watergieten...het is nog altijd kurkdroog, er is geen bijna geen water te zien in sloten en grachten...slecht voor volgend voorjaar.

 • Geert Van de Moortele

  Kan ik Zondag nog sla planten voor op kerstdag ?

 • Jan Boden

  Daar zijn ze weer met hunne nachtvorst.

 • marcus vertongen

  Groot gelijk Van John. De zomer heeft meer dan lang genoeg geduurd. Laat de winter nu maar komen. Liefst temperaturen van -20 a -30 overdag. Zalig!!!