Opeenvolging van cyclonen in Mozambique "zonder weerga"

AP
De twee cyclonen die in een maand tijd Mozambique geteisterd hebben, zijn ongezien in de recente geschiedenis, zo heeft de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) gezegd. De WMO is een gespecialiseerde instelling van de Verenigde Naties.

Cycloon Kenneth, die deze week de noordkust van Mozambique bereikte, trof "een zone waar sinds het tijdperk van de satellieten geen enkele tropische cycloon werd waargenomen", merkte de WMO in een mededeling op. Kenneth volgde amper een maand na de doortocht van cycloon Idai meer in het zuiden van Mozambique, en in Malawi en Zimbabwe, waarbij meer dan duizend doden vielen.

"Er is geen enkele herinnering van twee stormen van dergelijke intensiteit die Mozambique in één en hetzelfde seizoen troffen", voegde het VN-agentschap eraan toe. Het omschreef Kenneth als een "tropische cycloon zonder weerga".

SolidarMed

De klimaatverandering heeft de vernietigende kracht van cyclonen groter gemaakt, want de stijging van de zeespiegel versterkt de kracht van stormen, legde de woordvoerster van de WMO, Clare Nullis, uit.
Cycloon Kenneth sloeg donderdagnacht op de noordkust van Mozambique in. Verwacht wordt dat hij dubbel zoveel regen brengt als Idai vorige maand.

Tot dusver werd één dode bevestigd in de noordelijke provincie Cabo Delgado, zeiden de autoriteiten van Mozambique vrijdag. Drie andere mensen kwamen op de Comoren om het leven. 

SolidarMedReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.