Op heel wat plaatsen ziet de zon er vandaag een beetje anders uit

Op veel plaatsen zijn nu halo's rondom de zon zichtbaar.
Twitter Op veel plaatsen zijn nu halo's rondom de zon zichtbaar.
Misschien had u het al opgemerkt toen u daarnet naar de lucht keek: gekleurde lichtvlekken in de lucht en een soort van lichtkring rondom de zon. Volgens Frank Deboosere gaat het om zogenaamde halo's. 

Een halo is een kleine lichtkring rond de zon of de maan. Volgens Deboosere ontstaat het weerfenomeen wanneer er zich dunne, hoge bewolking rondom de zon bevindt. Hoge bewolking bestaat namelijk uit ijskristallen, waardoor het licht van de zon in die wolken gebroken en weerkaatst wordt en er dus een soort lichtspel ontstaat.

Deboosere legt op zijn website uit dat er naast de vorming van een lichtkring rond de zon ook andere lichtverschijnselen kunnen optreden bij hoge bewolking. Zo ontstaan er ook dikwijls bijzonnen op de buitenkant van de halo. Soms langs beide kanten van de zon, soms maar langs een kant van de zon. Bijzonnen zien eruit als fel gekleurde vlekken die alle kleuren van de regenboog hebben. 

Veelvoorkomend fenomeen

Hoewel mensen vaak verbaasd zijn wanneer ze de bijzonnen opmerken, is het een veelvoorkomend fenomeen. In totaal zijn er jaarlijks op een 100-tal dagen bijzonnen zichtbaar. 

Net omdat het zo vaak voorkomt, zijn er ook verschillende weerspreuken waarin verwezen wordt naar halo's. Zo is er de spreuk "kring rond de zon, regen in de ton". Volgens Deboosere klopt deze spreuk voor een deel. De wolken die ervoor zorgen dat het lichtfenomeen ontstaan, zijn namelijk veelal de voorlopers van een regengebied. Wanneer dat regengebied echter ten noorden passeert, hebben we geluk en blijft het droog.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • mich lee

  Die kwamen altijd voor. Er zijn zelfs schilderijen van enkele honderden jaren oud waarop die bijzonnen en halo's te zien zijn. Maar er moeten weer komplottheoriën verzonnen worden.

 • Marie Vandam

  Die kwamen niet veel voor !!! Maar nu meer en meer!!! Onze atmosfeer veranderd en word ook dunner de UV index swingt op vele plaatsen de pan uit! Ik heb nooit geweten dat er een rode substantie op het dak van mijn serre lag! Nu wel!! Dat ze is de waarheid zeggen ipv sprookjes te verkondigen!!

 • Glenn De Boeck

  Vandaag? Het laatste jaar, kijk eens goed rond op het net. Dit vanwege die massa's chem-trails die ze dagelijks verspreiden om het zicht te belemmeren. Leuk dat het gemeld wordt, spijtig onvolledig en veel te laat.

 • Paul Boutsen

  Zon, welke zon, geen zon deze middag aan zee?

 • wim rooyakkers

  Moest even denken,was het nu de zon of de maan?