Oostkust van VS maakt zich op voor "krachtigste orkaan in dertig jaar"

Orkaan Florence te zien vanuit het ISS.
REUTERS Orkaan Florence te zien vanuit het ISS.
De tropische storm Florence heeft zich gisteren opgewerkt tot een orkaan van categorie 4. Dat meldt het Nationaal Orkaancentrum van de VS (NHC). De orkaan zal tegen het einde van de week de oostkust van de Verenigde Staten bereiken. Weerdiensten waarschuwen dat in de regio wel eens de meest krachtige storm in dertig jaar kan losbarsten.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De tropische storm, die de voorbije dagen aan kracht heeft gewonnen boven de Atlantische oceaan, wordt sinds zondag bestempeld als een orkaan. Florence heeft zich gisteren opgewerkt van een storm van categorie 3 naar een van categorie 4. De Saffir-Simpson schaal die dient om de kracht van orkanen in te schalen, loopt tot 5. Bij categorie 4 kan de wind een snelheid van 195 km/u of meer bereiken. Florence behaalde gisteren al 209 km/u. De orkaan blijft aan kracht en snelheid toenemen en bereikt bijna categorie 5, de hoogste op de Saffir-Simpson schaal. 

Advies aan miljoen mensen om biezen te pakken

De staten North Carolina, South Carolina en Virginia hebben al de noodtoestand uitgeroepen, omdat de orkaan de oostkust van de VS nadert. De autoriteiten van South Carolina hebben gisteren de eerste evacuaties bevolen. Later op de dag kondigde gouverneur Henry McMaster de gedwongen evacuatie van de hele kustlijn aan. McMaster schat dat zowat een miljoen mensen geëvacueerd zullen worden. De gouverneur van Virginia heeft de evacuatie bevolen van zo'n 245.000 inwoners.

De Amerikaanse marine heeft zo'n 30 schepen bevolen om de havens in de staat Virginia te verlaten en op zee te gaan. Onder meer de basis in Norfolk - de grootste ter wereld - is geëvacueerd. De schepen zijn aan het varen naar delen van de Atlantische Oceaan waar ze de orkaan kunnen vermijden. 

Verzekeraars gingen maandag vooruitlopend op flinke schade alvast omlaag op de beurs. Klusketens deden het dan wel goed, met het oog op herstelwerkzaamheden als de storm weer is gaan liggen.

Ceremonie NAVO vervroegd

Door orkaan Florence heeft de NAVO de wissel aan de top van het commando SACT (Supreme Allied Commander Transformation) in Norfolk, in de staat Virgina, met een dag moeten vervroegen, zo heeft het Atlantische bondgenootschap vandaag meegedeeld.

De plechtigheid voor de aflossing van de Franse generaal Denis Mercier door de Franse generaal André Lanata zou donderdag plaatsvinden aan boord van het Amerikaanse vliegdekschip SS George H.W. Bush, in aanwezigheid van hoge functionarissen van de NAVO, onder wie secretaris-generaal Jens Stoltenberg.

"De ceremonie werd vervroegd vanwege de orkaan Florence", aldus de NAVO in een mededeling. De plechtigheid zal woensdag aan land plaatsvinden op de basis NSA Hampton Roads, in Norfolk.

Andere orkanen

Er hebben zich de voorbije dagen ook nog andere orkanen ontwikkeld. Isaac is een kleine orkaan van categorie 1, die nog zal afzwakken wanneer het de Kleine Antillen nadert. De orkaan kan wel hevige wind en een tropische storm met zich meebrengen wanneer het Puerto Rico bereikt donderdagavond.

Orkaan Helene, sinds gisteren een orkaan van categorie 2, haalt windsnelheden van bijna 170 km/u. Helene bevindt zich op dit moment dichter bij Afrika dan Noord-Amerika, maar er wordt verwacht dat ze deze week richting het noorden zal bewegen over de Atlantische Oceaan. Het Nationaal Orkaancentrum meldt dat de orkaan de komende uren wat aan kracht kan winnen, maar dat ze nadien snel weer zal afzwakken. Helene zal waarschijnlijk niet aan land komen. 

Olivia was gisteren nog een orkaan van categorie 1, maar is ondertussen terug gedegradeerd naar een tropische storm. Olivia is op weg naar Hawaï. Er wordt verwacht dat de kracht van de tropische storm zal afnemen tegen dat Hawaï bereikt wordt. Het NHC waarschuwt wel dat het verschil in windsnelheden tussen een tropische storm en een orkaan van categorie 1 slechts 8 km/u is, en dat er dus nog steeds gevaar is voor overstromingen, hevige winden en schade. 

AFP17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marco Maerten

  John,orkanen waren er vroeger ook..maar kijk vooral naar de frequentie ervan en de gemiddelde toename in kracht per tijdvak van 30 jaar. Hoe warmer oceanen worden,hoe meer kans op orkanen.

 • John Ulmer

  er zijn er hier die orkanen wijten aan klimaatopwarming. Tja, dan heeft een ernstig debat geen zin he.....

 • Liesbeth De Vuyst

  Orkaanseizoen is begonnen.... Curieus of Florence hetzelfde haalt als Gloria 30 jaar geleden....

 • Patrick Verhoeven

  zolang er niets mis is met het klimaat

 • Mustafa Weinbaum

  danny buyse: Het was inderdaad een extreem goede zomer. Toppie!