Onweersbuien trekken over ons land

Het is nog altijd tropisch warm, maar op veel plaatsen in België is de stralende zon verdwenen. Onweders trekken bovendien ons land binnen. Vooral het westelijk deel van ons land kreeg al de volle lading met felle windstoten, felle neerslag en hagel. Noodweer Benelux publiceerde een voorspelling met waar en wanneer het vanavond in ons land zal onweren.

Het is vandaag de warmste dag van 2015 en met voorsprong de warmste 5 juni sedert 1901, meldt het KMI. In Ukkel bereikte het kwik omstreeks 16 uur 32,4 graden Celsius. Volgens de KMI-waarnemingen was het omstreeks 17 uur zelfs 33,7 graden in het Limburgse Kleine Brogel. In Bierset was het toen 32,6 graden.

Met het warme weer gaan ook forse windstoten, hagel en veel water gepaard. Het stormweer trok vanaf 16 uur West-Vlaanderen binnen. Hulpverleningszone Fluvia kreeg een dertigtal oproepen binnen, meldt persofficier Jan Leenknecht. Ook brandweerzone Midwest moest uitrukken. Daar liepen een honderdtal oproepen binnen. Hulpverleningszone Fluvia kreeg een dertigtal stormgerelateerde oproepen binnen. "Het ging vooral om afgewaaide takken, bomen en wateroverlast. We kregen ook een aantal meldingen binnen van brandgeur en valse brandalarmen. Er waren ook twee blikseminslagen, in Kortrijk en Ledegem, " licht Leenknecht toe. In Kortrijk sloeg de bliksem in bij 't Wit Kasteel, langs de Doorniksesteenweg. De inslag veroorzaakte beginnend vuur, maar de brandweer was snel ter plaatse en de schade bleef beperkt.

Brandweerzone Midwest kreeg een honderdtal oproepen binnen. Na een blikseminslag in Roeselare was er rookontwikkeling. Verder werd vooral de regio Tielt, Oostrozebeke, Meulebeke en Ingelmunster getroffen. Vooral in Tielt was er wateroverlast. In Oostrozebeke en Ingelmunster sloeg de hagel gaten in meerdere daken. Langs de Rijksweg in Izegem belandde een lege oplegger in de gracht. Het voertuig moest getakeld worden. Een grote boom die losgerukt werd, beschadigde daar ook een elektriciteitskabel. Infrax kwam ter plaatse.

Ook de brandweerdiensten van de zone Vlaams-Brabant West hebben de handen vol met het onweer. Op de dispatching bulkt het van de oproepen, meldt de woordvoerder. Het gros van de meldingen komt uit de regio Asse, Opwijk en Londerzeel. Maar ook uit de omgeving van Halle lopen de telefoontjes binnen. Het gaat in de meeste gevallen om omgewaaide bomen en takken. In Brussegem, een deelgemeente van Merchtem, was er zelfs een heuse windhoos. In Beersel woedt dan weer een zware woningbrand na een blikseminslag. Vooralsnog zijn nergens gewonden te betreuren.

De buien kunnen gepaard gaan met hagel en windstoten tot 75 km/u. Plaatselijk kan in korte tijd veel neerslag vallen.  Tussen 22 en 23 uur zal het stormweer aan kracht inboeten in het oosten van het land.

Noodweer Benelux zocht uit waar en wanneer het vandaag zal onweren.
In de namiddag werden boven het noordwesten van Frankrijk de eerste bliksems gevormd. Tussen 19 en 23 uur trekken de onweersbuien vanuit het zuidwesten van België richting het noordoosten van Nederland, voorspelt Noodweer Benelux.

Ozon

De hitte betekent niet alleen kans op onweer, maar ook dat er meer ozon in de lucht zit. Het is niet uitgesloten dat de Europese informatiedrempel van 180 microgram/m³ vandaag wordt overschreden in het noordoosten van het land, meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel). Bij die drempel moet de bevolking worden geïnformeerd.
    
Er worden ozonconcentraties verwacht tussen tussen 140 en 170 microgram/m³, aldus Ircel. De kans bestaat de Europese informatiedrempel wordt overschreden op plaatsen waar het in de namiddag overwegend zonnig blijft, vooral dan het noordoosten van het land. Naar verwachting zal de Europese alarmdrempel van 240 microgram per kubieke meter niet worden overschreden.

Zacht zomerweer

In het weekend gaat de storm liggen en krijgen we opnieuw zacht zomerweer. Morgen blijft het droog met flinke zonnige perioden. De wind waait matig, aan zee tijdelijk vrij krachtig uit westelijke richtingen. Maxima:17 graden aan de kust, 21 graden in het centrum tot 24 graden in het zuidoosten en dicht tegen de Duitse grens. "Omdat er meer bewolking is en door de lagere temperaturen zal er minder ozon gevormd worden", aldus Ircel. Er worden maximum uurgemiddelde ozonconcentraties verwacht tot 110 µg/m³.

Van zondag tot en met donderdag blijft het droog met zonnige perioden. Zondag komt het kwik nog uit op zo'n 21 graden. Nadien wordt het een paar graden koeler. In de tweede helft van de week wordt het weer iets warmer.

Van zondag tot en met donderdag blijft het droog met zonnige perioden

ANP