Onweer? Welk onweer? "Achteraf gezien was code geel beter geweest"

In Duitsland was er gisteren wel hier en daar onweer, zoals deze foto laat zien. In de loop van de namiddag werd de code oranje in ons land bijgesteld naar code geel. Enkel aan de kust, waar de openingsavond van de Sint-Paulusfeesten in Oostende werd afgelast, bleef code oranje van kracht.
Julian Stratenschulte/dpa In Duitsland was er gisteren wel hier en daar onweer, zoals deze foto laat zien. In de loop van de namiddag werd de code oranje in ons land bijgesteld naar code geel. Enkel aan de kust, waar de openingsavond van de Sint-Paulusfeesten in Oostende werd afgelast, bleef code oranje van kracht.
Code oranje, zwaar onweer op komst! Het zag er gisterochtend niet goed uit op de weermodellen. Maar van die voorspelling is ons land gisteren dan toch gespaard gebleven. "Achteraf gezien was code geel beter geweest", vertelt weerman David Dehenauw.

Felle rukwinden tussen de 70 en 100 kilometer per uur, hagelbuien en mogelijk op heel wat plaatsen wateroverlast. Het hele land hield gisteren de adem in voor helse weersomstandigheden, maar uiteindelijk was het vooraf voorspelde onweer zwaar overroepen. Enkel in Limburg en West-Vlaanderen stonden enkele straten blank. Hevige rukwinden bleven uit. "Een mogelijke oorzaak zou kunnen zijn dat het onweer vroeger kwam, waardoor het minder hevig was", duidt Dehenauw. "Als er minder warmte in de atmosfeer is, is het minder hevig. Al is het moeilijk om hier een snelle analyse van te maken. De weerkaarten op woensdag toonden aan en bevestigden dat een code oranje gerechtvaardigd was. En je kan dan ook niet te lang wachten als je moet waarschuwen."

In de loop van de namiddag werd de code oranje bijgesteld naar code geel in het land. Enkel aan de kust, waar de openingsavond van de Sint-Paulusfeesten in Oostende werd afgelast, bleef code oranje van kracht. Dat had dan vooral te maken met de neerslag. "Op bepaalde plaatsen viel tot zelfs 28 mm regen, aan de criteria voor code geel is zeker voldaan." (JEW)
56 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Benny Deridder

  Achteraf is het altijd makkelijk praten. De weerdienst doet haar uiterste best. De eeuwig klagende Vlaming is nooit tevreden en weet het steeds beter.

 • Patrick Rutten

  Weer is wispelturig en moeilijk te voorspellen, het gevaar bestaat er in dat bij te veel foutieve voorspelling het in de toekomst niet meer gaan geloven...

 • Willem Pots

  Simpel hé, achteraf kritiek geven. Je moet de voorspellingen aandachtig beluisteren, dan hoor je ook de woorden "plaatselijk", "waarschijnlijk" en "mogelijk". De weermannen/vrouwen doen hun best, maar het blijft wel VOORSPELLEN hé!

 • danny buyse

  Achteraf is altijd veel gemakkelijker dan vooraf! "Als" is ook zo een woord!

 • Jan Van Rompaey

  Gewoon wat dagelijkse onzin komen verkopen, rond de pot draaien. Welke studies hebben die afgemaakt? Wie heeft hen bij hun examen er door gelaten? Ze kunnen nog niet rieken aan Armand Pien.