Ongezien: 5 dagen meer dan 15 graden in de winter

Wannes Nimmegeers
Het kan niet op met het vroege lenteweer: gisteren klom het kwik in Ukkel voor de vijfde dag op rij naar 15 graden of meer. Zo’n reeks warme dagen kregen we in februari nog nooit. Normaal valt de eerste dag met 15 graden pas in de loop van maart.

Droge, subtropische lucht heeft de voorbije dagen voor een unieke ‘winterhittegolf’ gezorgd. Vrijdag viel er met een maximum van 18,1 graden al een straf dagrecord te noteren. Ook de duur van de vroege warmte is ongezien. Van 14 tot en met 18 februari werd het elke dag minstens 15 graden in Ukkel - liefst 9 graden warmer dan de normale temperatuur in deze tijd van het jaar. Vertaald naar de zomer is dat even uitzonderlijk als vijf opeenvolgende dagen van minstens 32 graden.

De komende paar dagen blijft de temperatuur onder 15 graden, maar tegen het weekend komen we alweer in de buurt. 
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • guido vermeyen

  Mogen we nu spreken van een hittegolf in de winter ?

 • Marc Statham

  In de jaren 80 - 90 hadden we soms winters waar het weken aan een stuk 13 graden was , sommige zijn kort van geheugen...

 • Peeters Freddy

  Ik vond dat er vandaag veel frisse wind was.

 • Josse Vos

  Geweldig toch? Graag nog meer van hetzelfde !

 • danny buyse

  Ik heb genoteerd dat de laatste noemenswaardige regenval de 10de februari was. Stel je maar eens voor dat het niet meer zou regenen tot in juli en augustus en er water tekort zou dreigen en sommigen zouden reageren met hun kort geheugen zoals verleden jaar "het regent een paar weken niet en er is al geen water meer". Zodat ik hen kan counteren op hun reactie dat het niet een paar weken maar een half jaar al droog is.