Ondanks hitterecords wordt zomer 2019 geen recordzomer

In juli kreunde ons land onder de hitte en was elke vorm van verkoeling welgekomen, zoals hier in Ieper.
Photo News In juli kreunde ons land onder de hitte en was elke vorm van verkoeling welgekomen, zoals hier in Ieper.
De zomer van 2019 zal de geschiedenis ingaan als een zomer, waarin hitterecords werden gebroken en we de eerste code rood voor hitte ooit mochten noteren. Maar een recordzomer wordt het niet, zegt weerman David Dehenauw, die twee weken voor het einde een voorlopig balans opmaakt.

“De zomer van 2019 is een warmere, drogere en zonnigere zomer dan gemiddeld”, legt Dehenauw uit. Meer dan gemiddeld, maar er worden geen records gebroken. De zomer zal in de top 10 belanden van warmste zomers, maar in de tweede helft van die top 10.

Geen records

Daarnaast zal hij niet in de top 10 van droogste of zonnigste zomers belanden, ondanks het gevoel dat de warme maand juli ons mag hebben opgeleverd.

Toegegeven: we kregen twee hittegolven in een goede maand tijd, noteerden de warmste dag ooit in ons land, en kregen de eerste code rood.” Maar de gemiddelde temperatuur van de zomer zal rond 18,8 graden Celsius liggen, en dat zal ongeveer een graad minder zijn dan de recordzomer van vorig jaar, aldus Dehenauw.

Laatste weken

Ook hebben we nu al meer neerslagdagen dan vorige zomer (33), en over de hele zomer zal er zeker 190 mm neerslag zijn gevallen. Daarnaast zal de zon tussen 650 en 700 uur hebben geschenen, en dat zijn allemaal geen records.

De komende twee weken worden wel nog behoorlijk goed. “We krijgen vaak zon, met normale en soms bovennormale temperaturen”, voorspelt Dehenauw. Maar zelfs met die twee behoorlijke weken zal de zomer van 2019 geen recordzomer meer worden.

Het Weer 2016 bij VTM. Op de foto: David Dehenauw
VTM Het Weer 2016 bij VTM. Op de foto: David Dehenauw33 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • danny buyse

  @Ronny Van Looy, heb hem ook meegemaakt maar temperaturen van 40° dat was er zeker niet bij. Het was een lange zomer die droog was en met temperaturen tussen 25 en 35°. Toen was ik nog een tiener, speels en onbezorgd en had ik daardoor weinig of geen last van.

 • Ronny Van Looy

  Peter Colson, ik ben het volledig met u eens ik zou het niet beter kunnen verwoorden, 1976 dat was de zomer waar ik door de warmte 2 dagen plat in mijn bed heb gelegen, dat was nog eens een zomer !

 • danny buyse

  Een prachtige zomer met temperaturen tussen 20 en 25° en 2 kleine hittegolven met één dag van 40° en meer. Wel telkens als het regende was het daar na 10 dagen droog. Dit weekend terug regen gehad maar veel meer in de Ardennen dan in West-Vlaanderen en het zal terug minstens 10 dagen droog zijn. Heel normaal dat de grond begint uit te drogen.

 • hannes leo

  Ondanks dagrecords van koude en warme dagen zijn het de maand- en jaar gemiddelden die een beeld geven. En deze gemiddelden moeten gezien worden in een opwarming die zich de voorbije anderhalve eeuw voordoet. Zie hiervoor het continue afsmelten van de gletsjers in deze periode. Een proces dat zich altijd heeft voorgedaan. Wat wel zorgelijk is, is de weinige aandacht voor het milieu in het algemeen.

 • Danielle Huybreghts

  Spijtig is het weer een slechte zomer in dit landje.... regen, regen, koud... we hebben 2 dagen de open haard aangestoken! Ach ja, het was enkele dagen heet....