Nummer 1722 weer geactiveerd wegens hevige rukwinden

De federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken heeft deze middag het nummer 1722 voor niet-dringende hulp weer geactiveerd. Het KMI voorspelt rukwinden tot lokaal 70 kilometer per uur, aan zee zelfs 80 kilometer per uur. 

De FOD Binnenlandse Zaken activeert het nummer 1722 steeds preventief bij het risico op een storm of wateroverlast. Het dient om de noodcentrales 112 niet te overbelasten en personen die in levensgevaar zijn niet te laten wachten. Het is dus geen noodnummer. Bij storm of wateroverlast krijgen noodcentrales 112 en de brandweer steeds veel oproepen, en moeten ze voorrang geven aan wie mogelijk in levensgevaar is.

Wie dringend een ambulance of brandweer nodig heeft, omdat mogelijk iemands leven in gevaar is, belt dus nummer 112. Het nummer 1722 is er voor wie hulp van de brandweer nodig heeft, zonder dat er een risico op levensgevaar is. Bijvoorbeeld bij veel schade aan de dakbedekking, een ondergelopen kelder, wateroverlast op de openbare weg, enzovoort. Ook het elektronische formulier van de hulpverleningszone is daarvoor beschikbaar. 

Het nummer 1722 was vandaag nog maar pas gedeactiveerd, om 10 uur, na de hevige rukwinden van afgelopen weekend.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jean Petermans

    Aan uit aan uit aan uit, dat is toch gekkenwerk, laat het toch volledig actief totdat hele windgedoe echt achter de rug is.