November was “zeer abnormaal zonnige maand”

Getty Images
November was zeer abnormaal zonnig en kende een zeer abnormaal laag aantal neerslagdagen in Ukkel. De meteorologische herfst, die loopt van begin september tot eind november, was ook al uitzonderlijk zonnig. Dat meldt het KMI.

Met net geen 96 uren zonneschijn was november zeer abnormaal zonnig - de normale waarde bedraagt iets meer dan 66 uur. In de hele herfst scheen de zon goed 471 uur, tegenover de normale waarde van 322 uur. Het dateert van 2011 dat de zon meer uren dan de normale waarde heeft geschenen - toen 450 uur. Sinds 1887 waren er maar drie herfstperioden die nog zonniger waren dan die van 2018 (1959, 1908 en 1965).

Neerslag

Het aantal neerslagdagen was zeer abnormaal laag in Ukkel. Op de hele maand viel 55 mm neerslag op 12 dagen. De normale waarde is 76 mm op 19 dagen. Ook in de rest van het land lagen de neerslaghoeveelheden onder de normale waarden.

Voor de herfst tekent het KMI een normale neerslaghoeveelheid op, omdat er elke maand wel een of twee dagen waren met een iets groter neerslagtotaal. 

Temperatuur

Ook de temperatuur in november valt in de categorie 'normaal'. De gemiddelde temperatuur in Ukkel was 7,4 graden, normaal is dat 6,8. Voor de maanden september, oktober en november week de gemiddelde temperatuur evenmin veel af van de normale waarde: 11,8 graden, tegenover 10,9 normaal.

De hoogste temperatuur werd op 6 november in Zulzeke (Kluisbergen) gemeten: het werd daar die dag 21,6 graden. De laagste temperatuur, -5 graden, werd op 3 november in Givry (Bertogne) geregistreerd.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Danny Holdensrath

  En dan zeggen dat we in een koude periode zitten. 90% sinds het ontstaan van de aarde was er geen ijs op de aarde.

 • Jan Mosselman

  Alles is goed om de taksen te doen stijgen, want dat is ook een record.

 • Herman Thys

  Nochtans zegt de vrt weerman alle dagen dat het gaat regenen. Waar zegt ie niet , wanneer zegt ie niet laat staan hoeveel. Wie absoluut eskimo wil spelen moet maar naar 't noorden verhuizen.

 • Bert Camps

  Hoe wat waar, ik heb nauwelijks zon gezien. De somberste maanden komen eraan.

 • Laura DeBacker

  Het bewolkt zijn en regenen wordt duidelijk ingehaald in deze maand lol