Noorden van Nederland getrakteerd op hemels mooi noorderlicht

In het noorden van Nederland is afgelopen nacht het noorderlicht te bewonderen geweest. Inwoners van Friesland, Groningen en de Waddeneilanden konden het prachtige natuurfenomeen met het blote oog zien. 'Aurora borealis' doet zich meestal voor in poolgebieden, maar bij grote zonnestormen en helder weer is het spektakel soms ook in onze contreien zichtbaar.

Op Twitter plaatsten nachtbrakers foto's van het hemels mooie fenomeen. De hashtag #noorderlicht is vanmorgen trending topic op het sociale media-platform. Bovenstaande timelapse werd gemaakt door fotograaf Anton Kappers in het Friese Marssum.

Het noorderlicht wordt veroorzaakt doordat de zon voortdurend elektrisch geladen deeltjes de ruimte in slingert (zonnewind). Een klein deel van deze deeltjes zal na een reis van ongeveer 150 miljoen kilometer de aarde bereiken. Wanneer deze geladen deeltjes vervolgens in onze atmosfeer botsen met zuurstofatomen en stikstofmoleculen worden er lichtdeeltjes gegenereerd. Als er voldoende botsingen zijn aan de nachtzijde van de aarde kunnen we dit uitgezonden licht met het blote oog waarnemen.