Nooit minder neerslagdagen dan in 2018

Photo News
2018 was een recordjaar voor het weer. Sinds het begin van de metingen in 1833 hadden we nooit minder neerslagdagen dan afgelopen jaar. Dat zegt weerman David Dehenauw aan VTM NIEUWS. Afhankelijk van het weer de komende dagen zal het maximaal 143 dagen hebben geregend. Dat is tien dagen minder dan het vorige record uit 1921.

Toch was 2018 niet een van de droogste jaren. Er zal ongeveer 645 millimeter neerslag zijn gevallen. Dat is een goeie 200 millimeter minder dan normaal, maar toch komt 2018 niet in de top tien van droogste jaren.

Het beeld dat we overhouden aan afgelopen zomer is er een van zonnige taferelen, droge gazons en een waterverbod. Het was dan ook warm en zonnig. Zo bedroeg de gemiddelde temperatuur 11,8 graden Celsius, enkel 2014 was warmer.
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Dirk Geuns

  Wij hebben maar 1 natuurlijke vijand, met name onze eigen soort. Als we zo blijven knoeien en er steeds meer extreme weersomstandigheden komen zouden we wel eens voor de verrassing kunnen komen te staan over enkele decennia dat het overgrote deel van de van oogsten zal mislukken.

 • Eric Urkens

  Met zes regeringen die elkaars bevoegdheden minstens 4 keer overlappen heb ik geen angst om het klimaat. Daarnaast is er nog het provinciale en gemeentelijke noodplan. U ziet, alles is geregeld.

 • robrecht Peeters

  daarentegen het Iberisch schiereiland(Portugal, Spanje) Mallorca kende nooit tevoren in hun weergeschiedenis zoveel regendagen als dit jaar. Als de heer Dehenauw daar geen verband tussen ziet dan is hij ofwel een doortrapte manipulator(klimaatopwarming en droogte het gevolg politiek) of wel een grote nul op zijn vakgebied......het laatste onwaarschijnlijk alzo......

 • Frank Louman

  Ik heb mijn waterput al 20x moeten bijvullen ,niet volledig natuurlijk ipv 2a3 x op een normaal jaar. Waterrekening zal flink stijgen.

 • Bert Camps

  Heerlijk meer van dat aub!