Noodweer teistert zuidelijke Alpen

Op de Stelvio in Italië is het zoeken naar de auto. Er is daar al bijna 2 meter sneeuw gevallen.
Météo Alpes Op de Stelvio in Italië is het zoeken naar de auto. Er is daar al bijna 2 meter sneeuw gevallen.
Afgelopen dagen viel er in de Alpen bijzonder veel neerslag. Vooral de zuidkant kreeg het zeer zwaar te verduren. In de bergen leverde dat een paar meter sneeuw op, in de valleien enorm veel regen. Het is bovendien nog niet gedaan. “Vandaag en ook morgen worden nogmaals tientallen liters regen verwacht. Bijgevolg ontstaan er nu op steeds meer plaatsen modderstromen, lawines en overstromingen en worden er wegen afgesloten”, aldus weerdienst NoodweerBenelux.

Op amper 48 uur tijd viel er langsheen de zuidkant van de Alpen bijna 400 mm. Dat is meer dan de helft van de gemiddelde jaarneerslag in België. Door de langdurige en vooral ook intense neerslag en onweersbuien ontstonden gisteren de eerste modderstromen die bijvoorbeeld de Brenner autostrade nabij de péage volledig blokkeerde. Enkele personen geraakten daarbij licht gewond. Ook steeds meer rivieren krijgen het moeilijk en treden buiten hun oevers.

De Brennerautostrade werd gisteren nabij de péage helemaal bedolven onder een modderstroom.
Hans ter Braak De Brennerautostrade werd gisteren nabij de péage helemaal bedolven onder een modderstroom.

Hogerop zeer veel sneeuw

Door de relatief zachte lucht is de sneeuwgrens ondertussen tot boven 2000 meter gestegen. Daarboven is nu al wel 1-3 meter sneeuw gevallen. Automobilisten op de Stelvio in Italië die hun auto niet tijdig wegkregen, moeten hem nu zoeken onder bijna 2 meter verse sneeuw. “Door deze sneeuw die geen tijd heeft om zicht vast te hechten aan de bodem worden wegen nu ook afgesloten wegens het lawinegevaar. Dat is onder meer het geval in Saas Grund”, aldus Lander Van Tricht.

Het lawinegevaar neemt snel toe waardoor bepaalde wegen helemaal worden afgesloten.
1815.ch Het lawinegevaar neemt snel toe waardoor bepaalde wegen helemaal worden afgesloten.

Volgende dagen meer regen en sneeuw

Het is bovendien nog niet gedaan. Vandaag en morgen valt er nogmaals 200-400 mm neerslag in de zuidelijke Alpen. Ook de Franse Alpen zullen nog veel neerslag krijgen. Het gevaar op modderstromen en overstromingen zal zo alleen maar groter worden. Grote delen van Italië en Zwitserland hebben dan ook reeds code rood afgekondigd.

Rivieren treden op steeds meer locaties buiten hun oevers. Dit zal komende uren verder toenemen.
Markus Gratzer Rivieren treden op steeds meer locaties buiten hun oevers. Dit zal komende uren verder toenemen.3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Denis Van den broeck

    Dat is toch normaal allemaal voor den tijd van het jaar .

  • guido vermeyen

    Zoals altijd verliep alles probleemloos,

  • Serge Aernoudt

    Ja, dat komt door de opwarming van de aarde.