Noodweer in Texas: grootmoeder en 4 kleinkinderen verdronken in woning

Brokstukken en huisraad liggen verspreid na de passage van een storm in Lindale, Texas.
AP Brokstukken en huisraad liggen verspreid na de passage van een storm in Lindale, Texas.
Het zuiden van de Verenigde Staten wordt momenteel geteisterd door ernstig noodweer. Hevige regenval zorgt voor zware overstromingen en tornado's razen over het land. In het oosten van de staat Texas zijn een grootmoeder en haar vier kleinkinderen er niet in geslaagd om tijdig uit hun woning te ontsnappen aan het stijgende waterpeil.

Een reeks zware stormen trekt momenteel over Texas en andere zuidelijke delen van het land.

Hevige regenval viel vrijdag kort na middernacht in het stadje Palestine, op zo'n 170 kilometer van Dallas, en bracht daardoor een groep huizen in een lagergelegen gebied langs een rivier in gevaar, waaronder het huis van Lenda Asberry (64).  Tegen het ogenblik dat ze samen met haar vier kleinkinderen, alle vier tussen zes en negen jaar oud, probeerde te ontkomen aan het stijgende waterpeil, stond het water al tot aan het dak van hun woning. De vrouw en de kinderen werden meegesleurd door het water en overleefden het niet.

"Het water kwam extreem snel op. De mensen probeerden eruit te geraken, maar voor ze dat konden, kwam het water al tot aan het dak," zegt politiewoordvoerder James Muniz. "Ze geraakten niet uit het huis en werden allemaal meegesleurd". Hun lichamen werden drie uur later teruggevonden nadat het waterpeil gezakt was.

Opkomend vloedwater sleurde een man vrijdagavond ook weg van zijn voertuig. De dertigjarige bestuurder is nog steeds vermist. "Het waterpeil steeg, dus hij klom uit zijn wagen," aldus sheriff Greg Taylor. "Enkele mensen aan de andere kant van de rivier probeerden hem te helpen, maar hij haalde het niet. Hij werd meegesleurd."

Een hevige storm raasde vrijdagavond ook over het stadje Lindale op zo'n 130 kilometer ten oosten van Dallas. Tientallen woningen raakten beschadigd en drie mensen werden behandeld voor lichte verwondingen. "In de hele regio ligt de elektriciteitsvoorziening plat, er zijn bomen omgevallen en die blokkeren de weg.

Op dit ogenblik worden grote delen van Louisiana, West-Mississippi, Oost-Texas en de regio van Houston nog steeds bedreigd door zware stormen die gepaard gaan met hevige wind, overstromingen, hagel en mogelijk tornado's.