Noodweer eist tientallen doden op Filipijnen en in Maleisië

EPA
Op de Filipijnen zijn dertig doden gevallen door een tropische storm die het land sinds twee dagen teistert. Dat blijkt uit een officiële balans. Overstromingen maakten dan weer tien doden in Maleisië.

Jangmi trok over het midden van de Filipijnen, waar 1.700 mensen nog voor de doortocht waren geëvacueerd. De storm trekt dinsdagavond nog over de provincies Cebu en Bohol en komt later aan op het toeristisch eiland Negros.

In de provincie Cebu sleurde een gezwollen rivier de woning van een meisje van acht mee. Zij verdronk. Zes andere bewoners zijn vermist. Onder de andere doden in de provincie Bohol zijn twee tieners geëlektrocuteerd.

De Filipijnen worden jaarlijks getroffen door een twintigtal tropische stormen, soms een taifoen zoals Hagupit, die begin december 27 doden maakte. In november 2013 eiste de supertaifoen Haiyan meer dan 7.300 mensenlevens in het land.

Maleisië wordt dan weer getroffen door de zwaarste overstromingen in dertig jaar tijd, tijdens de moessonperiode. Meer dan 219.000 mensen zijn ontheemd.