Nieuw Canarisch eiland in de maak door vulkaanuitbarsting

AP
De onderwatervulkaan, die al een maand lang lava spuwt nabij de kust van El Hierro, neemt steeds meer in grootte toe. Nog zeventig meter erbij en een nieuw Canarisch eiland lijkt geboren.

Momenteel is de vulkaan al 180 meter hoog te rekenen vanaf de zeebodem. Nog even en hij komt piepen boven het wateroppervlak. De inwoners van de Canarische eilanden zijn alvast op zoek naar een naam voor het nieuwe broertje. Spaanse media maken onder meer melding van volgende suggesties: 'Atlantis' en 'De ontdekking'.

Op El Hierro zijn sinds juli meer dan 10.000 zwakkere aardbevingen geregistreerd. Op 10 oktober vloeide voor de zuidkust van het eiland magma uit de zeebodem weg. Daardoor ontstond op de zeebodem op 300 meter diepte een nieuwe onderwatervulkaan, die nu volop vloeibaar gesteente spuwt.

Explosie
Inwoners en toeristen zijn al een aantal keer geëvacueerd. Gisteren zagen eilandbewoners de grootste explosie tot nu toe. Twee zuidelijke stranden op het eiland zijn uit voorzorg gesloten want de gassen van de vulkaan zijn giftig. De verwachting is dat de vulkaan nog weken, zoniet maanden actief zal blijven.

El Hierro is met ongeveer 270 vierkante kilometer en 10.000 inwoners het kleinste en dunstbevolkte van de Canarische Eilanden. (kve)

EPA
EPA
EPA
AFP
EPA
EPA