Neerslagtekort vergroot kans op extreem hete zomer

Aanhoudende droogte tijdens de hittegolf vorig jaar.
Photo News Aanhoudende droogte tijdens de hittegolf vorig jaar.
Na de afgelopen droge zomer is het neerslagtekort nog steeds niet geheel weggewerkt. Momenteel hebben we op veel plaatsen zo’n 150 mm neerslag te weinig. Dit tekort is niet enkel problematisch voor de natuur en watervoorziening, maar kan ook gevolgen hebben voor de komende zomerperiode. De uitgedroogde bodem warmt namelijk sneller op en dit kan de kans op extreme temperaturen doen oplopen, aldus Samuel Helsen van weerdienst NoodweerBenelux.

De afgelopen zomer verliep zeer droog en warm en er viel veel minder neerslag dan normaal. De hitte zorgde bovendien ook nog eens voor een felle verdamping, waardoor er te weinig water in de bodem infiltreerde en doorsijpelde naar de grondwatertafel. Dit leidde tot een neerslagtekort van om en bij de 300 mm. 

Hoewel de mogelijke neerslagtekorten van in de zomer meestal in de winter weer worden aangevuld, was dat dit jaar niet het geval. “De voorbije winterperiode viel er niet genoeg neerslag om het tekort aan te vullen, waardoor we op veel plaatsen nog steeds te maken hebben met een neerslagtekort van om en bij de 150 mm. Dit tekort zorgt er ook voor dat het bodemvochtgehalte laag is”, aldus NoodweerBenelux.

Indien 
we komende zomer opnieuw te maken krijgen met hitte en droogte, kan het lage bodemvochtgehalte ertoe leiden dat we geconfronteerd worden met extreme temperaturen. Bij een normaal bodemvochtgehalte zal een deel van het  bodemvocht verdampen, waardoor de omgeving afkoelt. Indien het bodemvochtgehalte echter zeer laag ligt, zal het aardoppervlak onder de hitte wel opwarmen, maar vindt er minder verdamping plaats.  Daardoor kunnen temperaturen hoger oplopen dan normaal. “In een zeer warme episode van de komende zomer zou dit kunnen bijdragen tot extreme hitte en meer hittestress. We kunnen dus best hopen op wat extra neerslag de komende maanden, zodat de tekorten verder aangevuld kunnen worden”, aldus weerexpert Samuel Helsen.
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Cor Dierckx

  De boeren hebben het gras al voor voor de eerste keer gemaaid en gehooid en het is nog maar april jaren geleden hooide men de eerste keer einde mei begin juni. Wat is dan het probleem als er bij de boeren nog silo groeven zitten van twee jaar geleden. Subsidies?

 • Pieter De Ruyter

  Ik weet niet waar die mensen wonen met een natte tuin,de aarde in de mijne is alvast poerdroog en daar hebben die paar spetters van gisteren niet veel aan verholpen.We zijn bijna mei en ik heb mijn gras nog maar 2 x moeten afrijden ... .

 • Lucien Mertens

  Paniek...waar België goed in is. Water/spaarbekkens?! Nooit van gehoord, nooit gezien! Ondertussen regent het.

 • Hugo Craen

  We hebben geen grondwater omdat ze dat allemaal in Maasmechelen met miljoenen liters per jaar t kanaal in dumpen..

 • Carina Desmidt

  Heb ik nochtans veel regen gezien de laatste maanden en 1 week sneeuw. Waterput vol... grond tuin vochtig..... ze zijn weer aan vissen om verhoging water kosten...