Nederlandse weermannen schrikken: eind volgende week kan het zelfs 40 graden worden

Het wordt héél warm in Nederland...
Getty Het wordt héél warm in Nederland...
Net als hier zijn ook de noorderburen nog lang niet van de hitte af. De meteorologen van de website Weerplaza.nl schrokken vanmorgen van een van de rekenmodellen die het weer van volgende week voorspelt: "Die geeft 40 tot 42 graden aan voor 28 en 29 juli, dat hebben we nog nooit gezien," zegt Ben Lankamp van Weerplaza aan onze collega's van AD.nl.

De kans dat het werkelijk zo bloedheet gaat worden (in Nederland), is klein: "Slechts één van de 50 berekeningen voor volgende week geeft deze hitte aan,  dus de kans is twee procent. Maar waarom wij er toch van schrokken: we hebben zo'n voorspelling nog nóóit gezien en sommigen werken hier al meer dan 25 jaar."

Mocht het 40 graden worden, wordt het hitterecord van Nederland verpulverd: Dat staat op 38,6 graden, gemeten in 1944 in Warnsveld (provincie Gelderland).  In België werd het ooit nog warmer:  de absoluut hoogste temperatuur die officieel ooit in ons land gemeten werd, is de 40 graden op 11 juli 1921 in de Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node. In Ukkel bedraagt het record 38,8 graden op 27 juni 1947. 

Maar al wordt het volgend weekend uiteindelijk toch géén 40 graden, bloedheet wordt het hoogstwaarschijnlijk wel. "Het wordt tropisch. De kans dat het vanaf volgende week woensdag een dag of vier, vijf meer dan 30 graden wordt, is meer dan 50 procent,'' zegt Lankamp. "Dus dan hebben we een hittegolf en meteen een hele stevige."

De voorspellingen komen van het Europees Centrum voor Middenlange Weersvoorspellingen. (ECMWF) "De betrouwbaarste die er zijn," aldus Lankamp.

Geen graanveld maar een golfbaan: door het uitblijven van neerslag kleuren terreinen geel in het Nederlandse Someren nabij Eindhoven.
ANP Geen graanveld maar een golfbaan: door het uitblijven van neerslag kleuren terreinen geel in het Nederlandse Someren nabij Eindhoven.125 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Louis Dedenker

  Ze kunnen tegenwoordig nog niet eens een voorspelling doen voor 3 dagen, tis altijd iets verkeerd. Dus niet veel aandacht aan schenken.

 • Domien Deschutter

  En ja, het mag voor mij minder warmr. En ja, ik heb (nog) geen rolluiken, waardoor warmte ook in huis blijft hangen... Maar op die manier steun ik de economie door aankoop van ventilator/luchtkoeler, en draait economie van koude maaltijden en horeca ook volop Achja...alsof wat wij denken/willen een invloed heeft op wat het weer zal worden?

 • Marco Maerten

  Luc Boeckx,het gaat om het seizoensgemiddelde. Een winter met bv 18 ijsdagen is niet noodzakelijk gemiddeld een koude winter! Misschien eens vergelijken hoeveel warme dagen (boven 20°c) Ukkel al heeft gehad dit jaar tegenover 1976?

 • Walter Corneel

  Mijnen computer zegt dat het gaat sneeuwen

 • Ludo Van Nuffelen

  Dit zegt alles over "weermodellen"....zoals de modellen van het IPCC....totaal waardeloos...