Nederlandse topfotograaf over stijgende zeespiegel: "Miami moeten we opgeven"

Kadir Van Lohuizen
Het is al begonnen. Paradijselijke archipels in de Pacific worden langzaam overspoeld, in Bangladesh moeten duizenden mensen vluchten voor het gestaag wassende water. Maar ook een stad als Boston krijgt natte voeten. Topfotograaf Kadir van Lohuizen reisde voor zijn project 'Rising Seas' de wereld rond op zoek naar plekken waar de stijging van de zeespiegel voor acute problemen zorgt.

Probleem is het besef. Wij lezen en denken: Bangladesh is ver. Groenland? Komen we nooit. We moéten niet op vakantie naar de oostkust van de Verenigde Staten. Laat staan naar Kiribati. "De mensen die er wonen, beseffen het wel", merkt Kadir. "En wij denken makkelijk: nou, dan trek je toch weg. Maar dat doen mensen niet zo makkelijk. Vertaal het naar je eigen situatie. Hoeveel mensen zouden zomaar uit Amsterdam of Brussel weg kunnen of weg willen?"

Alleen al daarom trok Van Lohuizen naar de Verenigde Staten. "Er werd amper over gepraat", zegt hij. "En toen ik mijn fotoreeks aan The New York Times aanbood, waren ze ook niet meteen geïnteresseerd in mijn beelden uit hun eigen land. Ik ben er bewust naartoe gegaan om hen het in beeld te laten zien. Al is met de orkaan Sandy hun kwartje wel gevallen."

Wat hij in Miami zag noemt Kadir "shocking". "Florida verkeerde lang in een staat van denial, maar sinds november bestaat nu wel de Sea Level Rise Task Force. Florida ligt heel erg laag en is gebouwd op kalksteen. Welke dijken je ook bouwt: het water loopt er gewoon onderdoor. Verschillende Nederlandse wateringenieurs zijn gaan kijken en ze zijn het erover eens dat Miami op termijn gewoon opgegeven moet worden. In 2060 zal Miami Beach gewoon geëvacueerd moeten worden."

Dit is een fragment uit een langere reportage. Lees het volledige stuk morgen in Zeno, in de weekendkrant van De Morgen.