Nate zwelt aan tot orkaan van categorie twee

NASA Hurricane
De tropische storm Nate, die op weg is naar de Amerikaanse staten Louisiana en Mississipi, heeft nog aan kracht gewonnen en is nu een orkaan van categorie 2. Dat meldt het Amerikaanse National Hurricane Center. Dat komt neer op windsnelheden tot 175 kilometer per uur en grote kans op zware schade.

De depressie die nu boven de Golf van Mexico ligt, komt volgens Amerikaanse meteorologen van het Nationale Orkaancentrum morgenochtend vroeg aan land bij de plaats Biloxi, iets ten westen van de stad New Orleans.

Burgemeester Mitch Landrieu van New Orleans heeft inwoners van de stad gewaarschuwd voor uitval van stroom en kans op overstromingen. Er worden waterhoogtes verwacht die tussen 1,8 en 2,7 meter hoger zijn dan normaal. Inwoners die in de buurt wonen van zwakke dijken zijn al geëvacueerd.

In meerdere zuidelijke staten van de VS is de noodtoestand afgekondigd. De gouverneur van de staat Alabama, Kay Ivey, heeft inwoners opgeroepen om een veilig heenkomen te zoeken.

Het is al de derde orkaan in zes weken die over de Amerikaanse kusten zal razen. Het alarm geldt voor de regio rond New Orleans, in de staat Louisiana, en meer oostelijk tot aan de grens met Alabama en Florida.

21 doden

De storm trekt met een snelheid van 35 kilometer per uur noordwaarts, dat is relatief snel en mogelijk gunstig omdat deze dan minder schade kan aanrichten, zegt het Orkaancentrum.

Nate, die deze week al een spoor van vernieling in Centraal-Amerika aanrichtte, heeft daar zeker 25 levens geëist. Twaalf daarvan vielen in Nicaragua, negen in Costa Rica, twee in Honduras en twee in El Salvador. Duizenden mensen raakten dakloos en in meerdere landen is de noodtoestand afgekondigd.

epa
epa
reuters
afp