Na te zachte oktober: het gaat stevig sneeuwen in de Alpen

Wie sneeuw wilde zien, moest naar de gletsjers, maar daar komt dit weekend verandering in. Bijna overal in de Alpen gaat het stevig sneeuwen.
Thinkstock Wie sneeuw wilde zien, moest naar de gletsjers, maar daar komt dit weekend verandering in. Bijna overal in de Alpen gaat het stevig sneeuwen.
Oktober was te zacht. Niet alleen bij ons, ook in de Alpen. Wie sneeuw wilde zien, moest naar de gletsjers. Beter nieuws morgen en maandag, want dan verwacht men grote hoeveelheden winterse neerslag: een echte 'sneeuwdump' zoals dat heet. En meteen de eerste van het seizoen.

De voorbije maand was de zevende warmste sinds het begin van de waarnemingen in 1833, zo maakte het KMI deze week bekend. De gemiddelde temperatuur lag met 13,3 graden ruim boven de normale 11,1 graden. Ook in de Alpenregio steeg de temperatuur deze week nog tot in de dubbele cijfers, met kalm herfstweer en geregeld heel wat zon. Hier en daar lag er wel een fijn sneeuwtapijt, maar nog lang niet genoeg om van een skitrip te dromen. 

Deze nacht, maar vooral morgen en maandag, nemen de temperaturen echter een flinke duik en dat is goed nieuws voor wie al met een schuin oog naar de sneeuwcentimeters in de wintersportgebieden kijkt. De eerste 'sneeuwdump' van het seizoen heeft meteen een pak neerslag in petto: zowel in Frankrijk, Italië, Zwitserland als Oostenrijk zou er tussen de 50 en 70 centimeter vallen. 

De sneeuwgrens ligt in de Alpen momenteel wel nog tussen de 1.700 en 2.000 meter - en dat is redelijk hoog - maar zakt morgen in de loop van de dag: naar de avond toe zal het ook gaan sneeuwen op een hoogte van 1.000 meter. Maandag kan het zelfs in de lager gelegen  gebieden in vooral de Franse en Zwitserse Alpen ook wit worden op 600 meter. In andere regio's zou er weleens een pak regen kunnen vallen.

En hoewel de weerkaarten het er nog niet helemaal over eens zijn, lijkt het volgende week ook nog flink te zullen sneeuwen, waardoor de eerste skigebieden al meteen een anderhalve meter mogen verwachten. Nu al dromen mag...
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marco Maerten

  De Waen Luc,de te koude dagen zijn veel zeldzamer geworden en dat uit zich sterk in de maand-en jaargemiddelden tegenover pakweg periode 1950-1980. Misschien eens kijkje nemen op klimaatsite van Frank Deboosere.

 • Roger Debaus

  Als hier 1cm valt ligt alles plat. Hoe doen ze het in die regio's.

 • Johan Ongena

  Als ze zo graag sneeuw zien liggen in de Alpen, zouden men dan niet beter thuis blijven kwestie de aarde niet nog meer op te warmen?? Als ze dan thuis komen is hun eerste werk de vervuiling weer op een ander af te schuiven!

 • Ralph Camberlin

  ik hoop al jaren voor een meterke sneeuw hier in vlaanderen, maar dan wel in de parken, tuinen,... en niet op de straten. Zou dat niet aangenaam zijn. Samen met temperaturen van -5°C tot -10°C, zijn ineens die ellendige muggen weg.

 • Johan Coppens

  Hier moeten de twee millimeters sneeuw meteen geruimd worden. Maar sommigen geven dan wel duizenden euro's uit om in het buitenland op de latten te gaan staan...rare kronkel