Na Ciara komt (mogelijk) Dennis op zondag: “Het wordt sowieso weer zeer winderig weekend”

Mogelijk krijgen we opnieuw taferelen zoals afgelopen zondag in Oostende.
Henk Deleu Mogelijk krijgen we opnieuw taferelen zoals afgelopen zondag in Oostende.
Terwijl we nog steeds kampen met de naweeën van storm Ciara, is haar opvolger Dennis al in de maak op de Atlantische Oceaan. Hij zal in de loop van zondag of maandag ons land bereiken.

De storm met de naam Dennis zou vrijdag voor de kust van Canada ontstaan en dan richting Europa trekken. Groot-Brittannië en Ierland kunnen zich alvast weer opmaken voor heftig weer in het weekend. Vooral de kusten van Ierland en het westen van Schotland, Wales en Engeland zullen met zwaar stormweer te maken krijgen.

Of het bij ons ook tot een officiële storm komt, is nog afwachten. “Om van een storm te spreken, moet een windsnelheid van 80 km per uur of meer gemeten worden”, zegt KMI-weerman David Dehenauw. “Vanaf 70 km per uur spreken we over stormachtig. Het wordt dus afwachten.”

“Vijf dagen op voorhand is nog te vroeg om met zekerheid te zeggen of we over een storm kunnen spreken, maar het weekend wordt vrijwel zeker zeer winderig”, zegt Dehenauw nog. “We zullen zondag en/of maandag wellicht opnieuw te maken krijgen met rukwinden van 90 km per uur, of mogelijk meer.”

Twee stormen in een week tijd komen zeker niet elk jaar voor, maar het kan nog erger. Zo verwijst Dehenauw naar het jaar 1990. Tussen 25 januari en de nacht van 28 februari op 1 maart werd ons land dat jaar geteisterd door een recordaantal stormen in een tijdspanne van iets meer dan een maand. In een of meerdere meetpunten werden op meer dan tien dagen windstoten genoteerd van meer dan 100 kilometer per uur.

Britse naam

Storm Dennis heeft zijn naam net als Ciara te danken aan de Britten. De namen hebben geen specifieke betekenis en zijn afkomstig uit het publiek, zegt een woordvoerster van het Nederlandse KNMI. 

“De storm na Dennis krijgt ook een naam die werd ingezonden door iemand uit Groot-Brittannië maar die daarna, beginnend met een F, heeft een naam die te danken is aan een Nederlandse inzending. Die naam luidt Francis, van Francis Beaufort, naar wie de schaal van de windkracht is vernoemd. De storm daarna wordt Gerda, ook een Nederlandse inzending. Lastig uit te spreken voor de Ieren en Britten, maar wij hadden moeite met Ciara.”
21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Odette Versonnen

  50j geleden was het soms nog veel erger,

 • Tom Henri

  5 dagen op voorhand is te vroeg voor te kunnen zeggen welke proporties de storm gaat hebben. Maar iets complexer dan het weer: het klimaat, dat weten ze zogezegd al wel, wat het gaat zijn over 100 jaar.

 • Carin Desmet

  Ze hebben het weer gevonden den Dennis is het nu... Clara of Sabine was bijlange zo erg niet... heb vroeger genoeg daken zien vliegen op de baan ieder jaar... en werdt bijna niks overgezegd... nu is grote media gedoe voor meer taksen te kunnen pakken van ons...

 • Marcel Vandamme

  Ket is ook geen orkaan. Eerlijkheidshalve moeten we het "Dennisje" noemen... Wat is het volgende dat we zullen na-apen?

 • Peter Van de Velde

  Op de apps windmap en windy ziet het er niet zo goed uit. Hoogtepunt op zondag 01.00u, twee ontstuimige depressies smelten samen tot een gemeen ding. Maar in vergelijking met de onophoudelijke stormen van 1990 is dit klein bier, en neen, geen uitschieters van meer dan 100, er werden toen pieken in het binnenland gemeten van 165km/u. De gegevens van bovengenoemde apps zijn betrouwbaarder gebleken dan die van onze weermannen. De aangekondigde,,kers op de taart,, is er niet van gekomen...