Mooie nazomer nu stilaan voorbij: winterprik in aantocht

illustratiebeeld
Thinkstock illustratiebeeld
Na een herfstintermezzo met regen en wind heeft het mooie najaarsweer zich alweer hersteld. Onder de vleugels van een krachtig hogedrukgebied blijft dat ook de volgende dagen het geval. Het is bovendien vrij zacht met een aanvoer van zuidelijke lucht. Maar volgende week krijgen we een eerste winterprik, zegt Lander van Tricht van weerdienst NoodweerBenelux.

“Vanaf en vooral na het weekend draait de wind naar het oosten en wordt er gevoelige koudere lucht aangevoerd. Mogelijk krijgen we dan een eerste prik van de winter”, zegt van Tricht.

Na het weekend bereikt koudere lucht vanuit het oosten van Europa ook de Benelux. Maxima halen amper nog 5°C.
wetterzentrale.de Na het weekend bereikt koudere lucht vanuit het oosten van Europa ook de Benelux. Maxima halen amper nog 5°C.

Zonnig herfstweer eerstvolgende dagen

Afgelopen weekend trokken er enkele regenzones over het land en ook maandag was het nog erg wisselvallig. Dat wisselvallige herfstweer hebben we echter snel achter ons gelaten. Regenzones worden nu alweer tegengehouden door een krachtig hogedrukgebied boven Europa dat zorgt voor volop zonneschijn in ons land.

Enkel het westen van het land heeft vandaag meer last van laaghangende bewolking. Met de aanvoer van lucht uit het zuiden zijn de temperaturen ook iets hoger dan het langjarig gemiddelde waarbij we lokaal zelfs 15°C kunnen halen in de schaduw.

Vanavond en vannacht is het eerst lichtbewolkt, maar later vormt er zich in verschillende regio’s mist en laaghangende bewolking. Het blijft droog. Vooral over het zuiden van het land kan de mist zeer lokaal aanvriezen. De minima schommelen tussen 0 en 3 graden.

Op donderdag halen we lokaal 15°C in de Benelux.
wetteronline.de Op donderdag halen we lokaal 15°C in de Benelux.

Vanaf het weekend kans op grondvorst

Alvast tot en met zondag blijft het zonnig, maar de temperaturen leveren na vandaag wel elke dag een beetje in. Vooral ’s nachts kan het onder een heldere sterrenhemel goed afkoelen en verwachten we vanaf zaterdag op de meeste plaatsen grondvorst. Het wordt dan uiteraard opletten voor rijmplekken.

Volgende dagen en tijdens het weekend kan het aan de grond vriezen. Het wordt zo opnieuw opletten voor rijm- en/of ijsplekken.
Kachelmannwetter.com Volgende dagen en tijdens het weekend kan het aan de grond vriezen. Het wordt zo opnieuw opletten voor rijm- en/of ijsplekken.

Volgende week gevoelig kouder

Komend weekend ontwikkelt er zich een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië waardoor de wind in de Benelux naar het oosten draait. Uit die hoek wordt dan gevoelig koudere lucht aangevoerd vanuit Rusland en dat zullen we zeker merken.

’s Nachts gaat het licht vriezen (aan de grond mogelijk matig) en overdag stijgen de temperaturen tot 4-5°C en later mogelijk nog wat lager. Tijdens het tweede deel van de week stijgt de kans op winterse neerslag.

November lijkt alvast met een winter(s) prikje te eindigen.

Volgende week wordt het gevoelig kouder met wind uit het oosten. ’s Nachts gaat het op de meeste plaatsen licht vriezen.
Wetteronline.de Volgende week wordt het gevoelig kouder met wind uit het oosten. ’s Nachts gaat het op de meeste plaatsen licht vriezen.64 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lode Lemmens

  Koude heeft zijn voordelen. Eindelijk geen slakken meer in mijn brievenbus die mijn post opvreten.

 • leen hanssens

  Ik ben gehuwd in de sneeuw, 29 november 1969.

 • Dick van Aggelen

  Leeuwarder Courant: It giet oan. Dan is het pas koud.

 • Ronny Severeyns

  KMI betrouwbaar? Als ze op een maand 5x juist zijn is het veel. De meeste instanties gebruiken trouwens dezelfde 2 of 3 weermodellen. Volg Ruben Weytjens eens een tijd, en je zal zien wat een eerlijke weersvoorspelling inhoudt.

 • Rozemieke Fritz

  We zijn al midden november, dan moet het zeker beginnen vriezen. En in de winter mag het toch wel sneeuwen zeker.