Megastorm Sandy bedreigt een derde van de VS

Regen en wind geselen de oevers van de Elizabeth-rivier in Portsmouth, Virginia.
REUTERS Regen en wind geselen de oevers van de Elizabeth-rivier in Portsmouth, Virginia.
De aangekondigde perfecte storm nadert de Amerikaanse kust. Weerkundigen waarschuwen de bevolking om er niet van uit te gaan dat de storm zoals een orkaan slechts een bepaald gebied zal treffen. Sandy is immers geen gewone orkaan meer, maar zal in alliantie met twee winterstormen zowat een derde van de Verenigde Staten raken.

Miljoenen kustbewoners krijgen de raad hun voorzorgen te nemen, aangezien het water flink zal stijgen. Ongeveer vijftig tot zestig miljoen mensen wonen in een gebied dat Sandy op bezoek dreigt te krijgen, aldus 'National Oceanic and Atmospheric Administration' (NOAA). Niemand kan voorspellen hoe krachtig Sandy zal zijn wanneer de storm het gezelschap krijgt van twee winterstormen. Wel zal meer dan duizend kilometer van de oostkust tot aan de Great Lakes getroffen worden. Weerdiensten verwachten overvloedige regen, hevige wind en een pak sneeuw. De impact zal niet beperkt blijven tot de kuststrook. Sandy maakte de voorbije dagen in de Caraïben al tientallen dodelijke slachtoffers.

De storm komt natuurlijk extra ongelegen voor de Amerikaanse presidentskandidaten. Barack Obama en Mitt Romney gaan hun laatste campagneweek in voor de verkiezingen van 6 november. De meeste cruciale staten liggen in het oosten van de VS. President Obama houdt de situatie in de gaten en werkt aan de nodige hulpmiddelen voor getroffen bewoners. Mitt Romney moest zijn campagne in swing state Virginia opschorten en trekt naar Ohio. Michelle Obama moest een optreden in New Hampshire afzeggen en Obama zelf vertrekt vandaag in de plaats van morgen al naar Florida om de storm voor te zijn.

EPA
AP
EPA
AP
AP

Orkaan en twee sneeuwstormen
Stormen veroorzaken wel vaker rond deze tijd problemen in het oosten van de VS. Het orkaanseizoen is bijna afgelopen en de eerste winterstormen beginnen zich te vormen. Als een late orkaan dan een vroege winterstorm tegenkomt, kan de hel losbarsten. In 1938 eiste zo'n storm in New England al 800 doden. Deze storm heeft volgens experts het potentieel om de superstormen uit het verleden te overtreffen. Bij het nationale orkaancentrum zitten wetenschappers met de handen in het haar. De storm kan zo groot worden en de combinatie van drie stormen is zo zeldzaam dat het onmogelijk te voorspellen valt waar het weer het ergst kan worden, aldus directeur Rick Knabb.

De laatste modellen voorspellen dat Sandy met orkaankracht op de Amerikaanse kust zal inbeuken. Eerder was Sandy afgezwakt tot een tropische storm, maar inmiddels is het weer een orkaan van de eerste categorie. Sandy zou de grootste storm in omvang zijn die ooit in het Atlantische gebied werd vastgesteld.

De gouverneur van New York, Andrew Cuomo, meldt dat het openbaar vervoer in New York vanaf  zondagavond stil komt te liggen. Ook de metro zal uit voorzorg niet rijden. Parken, speelpleinen en stranden gaan al eerder dicht. Al honderden vluchten op de luchthavens van New York werden geannuleerd.

EPA
REUTERS