Meer dan honderd doden bij lawines in Afghanistan

Bij een reeks lawines na hevige sneeuwval in verschillende bergachtige provincies in het noorden van Afghanistan zijn minstens 100 mensen om het leven gekomen. Dat kondigden functionarissen aan. Reddingswerkers en dorpsgenoten wisten de lichamen uit de sneeuwmassa's te halen, liet een provinciale politiechef vandaag weten.

Alleen al in de provincie Pansjhir kwamen negentig mensen om het leven, aldus de gouverneur Abdul Rahman Kabiri. Het heeft er hevig gesneeuwd waardoor dorpen afgesloten zijn geraakt en wegen onbegaanbaar. Ongeveer zestig huizen raakten bedolven onder de sneeuw. "Ik heb de afgelopen dertig jaar niet zoveel sneeuw en lawines gezien", aldus de gouverneur. Hij vreest voor een humanitaire ramp als er niet snel hulp komt.

Vier andere mensen kwamen om in de provincie Laghman, één in Nangarhar en zes in Bamyan. De balans kan nog oplopen. Eerder op de dag maakten functionarissen gewag van een dertigtal doden. De verantwoordelijke van het Rode Kruis voor Afghanistan, Abdul Rahman Kalantari, bevestigde het cijfer van 90 doden in Panjshir.

Vermist
Tientallen mensen worden nog vermist, omdat de reddingswerkers niet de beschikking hebben over goed materiaal. Een 300-tal mensen neemt deel aan de reddingsactie. Volgens gouverneur Abdul Rahman Kabiri graven ze met de blote handen en met schoppen naar slachtoffers. Door de lawines is op grote schaal de stroom uitgevallen.

En de ellende is nog niet voorbij: verwacht wordt dat het nog twee dagen blijft sneeuwen.