Meer dan 60 doden in Europa door vrieskou

Vluchtelingen in de sneeuw in het Moria-kamp op het Griekse eiland Lesbos.
EPA Vluchtelingen in de sneeuw in het Moria-kamp op het Griekse eiland Lesbos.
De vrieskou heeft in Europa al meer dan 60 doden geëist. Vooral daklozen en ouderen worden het slachtoffer van onderkoeling, ziekte en ongevallen. In Polen zijn al minstens 20 mensen overleden sinds vorige week daar een koudegolf begon. De situatie wordt er nog erger door de smog, die ervoor heeft gezorgd dat scholen en crèches sloten. In Warschau is het openbaar vervoer tijdelijk gratis in een poging de vervuiling in te dijken.

De smog wordt deels veroorzaakt door mensen die in hun kachels minderwaardige brandstoffen stoken zoals koolmodder, afval en plastic.

In Roemenië moest de scheepvaart op de Donau wegens het ijs op de rivier stilgelegd over een afstand van 900 kilometer.

In Macedonië, waar de temperatuur zakte tot -20 graden, werden drie mensen dood aangetroffen. Een 68-jarige dakloze vroor dood in de hoofdstad Skopje, een 60-jarige man overleed vlak bij zijn huis in de stad Strumica. Een 80-jarige vrouw werd levenloos aangetroffen in haar huis in het oosten van het land. De autoriteiten sporen daklozen aan naar opvangcentra en lokale scholen te gaan.

In Servië stierven een 88-jarige man en zijn 64-jarige zoon van de kou. De twee waren volgens de nationale televisiezender buitengewoon arm.

In Albanië overleden minstens vijf mensen. In de zuidelijke kuststad Saranda sneeuwde het voor het eerst in 32 jaar. Er waren elektriciteitspannes, legerhelikopters droppen hulppaketten boven afgelegen berggebieden.