Meer dan 1 meter sneeuw voor Alpen op komst

Sneeuwval in Vars (Frankrijk) in november.
@Vars Sneeuwval in Vars (Frankrijk) in november.
December is de belangrijkste maand voor de basis sneeuwlaag in de Alpen. De wintersportgebieden zijn dan ook enthousiast over de huidige weerkaarten die tot lokaal meer dan 1 meter sneeuw voorspellen. Bovendien wordt het komende dagen steeds kouder waardoor het tot in de dalen zal sneeuwen. Maandag sneeuwt het zelfs al vanaf 400 meter. Dat meldt de gespecialiseerde weerdienst NoodweerBenelux.

Een goede winter voor de skigebieden in de Alpen vereist een stevige basislaag. Deze sneeuw moet in december al vallen zodat die zich goed kan vasthechten aan de bodem en de skiërs niet meteen alle sneeuw weg skiën later op het seizoen. Hoe dikker deze basislaag, hoe beter de sneeuwkwaliteit ook zal blijven tijdens de zachtere periodes later in het skiseizoen. Terwijl grasweiden een basislaag van 30-50 cm sneeuw nodig hebben, loopt dat voor rotsachtige en steile terreinen op tot 1 meter sneeuw. 

Bij gebrek aan sneeuw maakten de sneeuwkanonnen afgelopen weken overuren op koude dagen. De basislaag moet er namelijk liggen vooraleer het skiseizoen begint.
foto-webcamEU Bij gebrek aan sneeuw maakten de sneeuwkanonnen afgelopen weken overuren op koude dagen. De basislaag moet er namelijk liggen vooraleer het skiseizoen begint.

Dal

De neerslagzones die vandaag en afgelopen dagen voor behoorlijk wat regen gezorgd hebben in de Benelux trekken komende uren naar de Alpen. Daar valt er veel sneeuw en aangezien de aangevoerde lucht ook steeds kouder wordt, zal de sneeuwgrens verder dalen. Terwijl het vanavond en tijdens het eerste deel van de nacht nog sneeuwt vanaf 1.600 meter zal het tegen morgenochtend al sneeuwen vanaf 600 tot 800 meter.

De nulgradengrens in de Centrale-Alpen gaat vanavond en vannacht sterk naar beneden. Komende week blijft het vrij koud weer.
meteociel.fr De nulgradengrens in de Centrale-Alpen gaat vanavond en vannacht sterk naar beneden. Komende week blijft het vrij koud weer.

Op zaterdag blijft het wisselvallig met sneeuwbuien aan de noordkant van de Alpen. De Italiaanse zijde houdt het droog met opklaringen. Het is echter vooral uitkijken naar zondag en maandag wanneer het intens en langdurig gaat sneeuwen vanaf het noordwesten.

De weermodellen berekenen voor deze periode momenteel sneeuwhoeveelheden tussen 50 en 100 cm maar lokaal kan er nog meer vallen. Het positieve daarbij is dat deze neerslag al in de vorm van sneeuw valt vanaf 1000 meter op zondag en vanaf 400 meter op maandag. Het ‘insneeuwen’ van de Alpen lijkt nu dus echt begonnen.

Komende 5 dagen wordt er zeer veel sneeuw verwacht in de Alpen. Sommige gebieden krijgen volgens de laatste weerdata meer dan 1 meter sneeuw te verwerken.
Meteoexploration Komende 5 dagen wordt er zeer veel sneeuw verwacht in de Alpen. Sommige gebieden krijgen volgens de laatste weerdata meer dan 1 meter sneeuw te verwerken.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Willem Wilfried Mattheus

    Wel zeer laat op het jaar dat de sneeuw valt...

  • Kevin Brits

    Er ligt nog GEEN sneeuw in tirol, ik woon er!