Maatregelen tegen droogte in Oost- en West-Vlaanderen: gazon sproeien mag alleen tussen 20 en 8 uur

In West-Vlaanderen mag je enkel je gazon nog sproeien tussen 20 en 8 uur.
iStock In West-Vlaanderen mag je enkel je gazon nog sproeien tussen 20 en 8 uur.
De provincies Oost-en West-Vlaanderen nemen maatregelen tegen de aanhoudende droogte. Zo mag er vanaf morgen geen water meer gepompt worden uit onbevaarbare waterlopen. Landbouwers en particulieren mogen hun gazon enkel nog tussen acht uur 's avonds en acht uur 's morgens sproeien. De politie zal controles uitvoeren. De maatregel geldt voor onbepaalde duur.

Het is al maanden kurkdroog in de provincie West-Vlaanderen en het watertekort wordt stilaan nijpend. Er geldt al wekenlang code geel en de West-Vlaamse gouverneur, Carl Decaluwé, riep al op om zuinig om te gaan met water. Nu komen daar nog een paar maatregelen bij. Zo is het vanaf morgen verboden om water te pompen uit alle onbevaarbare waterlopen in West-Vlaanderen. "Op die manier is het ook heel duidelijk voor iedereen. De maatregel geldt overal", zegt de gouverneur over het verbod. Op bevaarbare waterlopen mag er wel nog gepompt worden, in overleg met de Vlaamse Waterweg, die zelf ook al een aantal maatregelen hanteert. 

De provincie installeerde een informatiepunt waarop alternatieve waterbronnen zijn opgenomen. 

De Oost-Vlaamse gouverneur Jan Briers, laat weten dat Oost-Vlaanderen dezelfde maatregelen neemt. Briers heeft vanmiddag een verbod ingesteld op het gebruik van leidingwater voor onder meer het wassen van auto's, vullen van zwembaden en bevochtigen van tuinen. Zelfs op het gebruik van regenwater geldt met onmiddellijke ingang een beperking. Het reinigen van straten, straatgreppels, stoepen, voetpaden en riolen mag tijdelijk ook niet met kraantjeswater. "Ik reken op de Oost-Vlamingen om spaarzaam te zijn", zegt de gouverneur. 

Overdag sproeien, heeft toch geen zin. Alles verdampt meteen

Carl Decaluwé, gouverneur van West-Vlaanderen

Daarbovenop komt er een verbod om te overdag te besproeien. Sproeien mag dus enkel na 20 uur, tot 8 uur 's ochtends. "Overdag sproeien, heeft toch geen zin. Alles verdampt meteen", zegt West-Vlaams gouverneur Decaluwé. Hij dringt er ook op aan om spaarzaam te zijn met drinkwater, want ook daar slinkt de voorraad. Er komt nu een omzendbrief waarin de gouverneur alle instanties oproept ervoor te zorgen dat de maatregelen gehandhaafd worden. Er geldt ook een rook- en vuurverbod in de natuurdomeinen, om brandgevaar tegen te gaan.

In het verbod wordt rekening gehouden met uitzonderingen voor landbouw- en professionele activiteiten. Maar particulieren die zich niet aan het verbod houden, riskeren een boete tot 1 600 euro. 

"De maatregelen zijn onbeperkt in tijd en zullen zeker aanhouden tot de situatie verbetert", aldus gouverneur Decaluwé. "Mocht het nodig zijn, dan kunnen we nog extra maatregelen nemen. We houden de situatie constant in het oog."

(Lees verder onder de foto)

ANP

Waterpeil zakt op rivieren en kanalen

Op rivieren en kanalen zakt het waterpeil door de aanhoudende droogte, wat invloed heeft op de binnenvaart. In Limburg en West-Vlaanderen nam de Vlaamse Waterweg al maatregelen, in de provincie Antwerpen wordt de situatie dag na dag opgevolgd. In Limburg is het waterpeil van de Maas al drastisch gezakt. Aangezien die rivier het Albertkanaal en de Kempense kanalen bevloeit, nam de Vlaamse Waterweg gisteren de beslissing om de watertoevoer naar landbouw- en natuurgebieden te laten halveren en liggen de waterkrachtcentrales van Wijnegem, Olen en Kwaadmechelen stil.

Ook van de IJzer in West-Vlaanderen ligt het peil lager. Daar raadt de Vlaamse Waterweg scheepvaarders aan om traag genoeg te varen. Ook moeten schepen aan de sluizen soms tot een uur wachten om samen te kunnen doorvaren, om water te sparen. Vorige week bleek al dat er niet genoeg water naar het kanaal Brussel-Charleroi stroomde. Ook daar worden de sluizen enkel gebruikt indien nodig en is de maximale diepgang van de schepen beperkt. Dat betekent dat ze niet te zwaar beladen mogen zijn.

In Antwerpen zijn er voorlopig nog geen problemen, omdat het daar vooral om getijderivieren gaat die niet zo hard te lijden hebben onder de droogte.

(Lees verder onder de foto)

Klaas De Scheirder

Opgelet voor vallende takken 

De droogte heeft ook gevolgen voor de natuur. Zo is er gevaar voor vallende takken, omdat sommige bomen kwetsbaar worden. De Brusselse overheidsdienst raadt de bevolking aan voorzichtig te zijn in de parken, onder de kruin van de bomen, in het bos en in de omgeving van bomenrijen aan de rand van de weg, vooral in parkeerzones.

Volwassen bomen in onze streken die aan de zomerzon worden blootgesteld, verliezen 1.000 à 3.000 liter vocht per dag. Daardoor kunnen de sappen door de boom stromen tot aan de bladeren om ze af te koelen en te vermijden dat ze door de zon worden geroosterd. Bij intense zonneschijn is het mogelijk dat het water dat door de boom stroomt, gasvormige belletjes vormt. Als deze belletjes groter worden, kan een 'embolie' ontstaan die circulatie van de sappen plots onderbreekt. Daardoor breekt de tak plots af, ongeacht de grootte of de gezondheidstoestand van de boom, legt de Brusselse overheidsdienst uit.

Er wordt onderzoek gedaan naar een vroegtijdige opsporing van het geluid dat deze luchtbellen voortbrengen. Ondertussen stelt Leefmilieu Brussel alles in het werk om de risico's op vallende takken te beperken in de parken onder zijn beheer. De ploegen op het terrein doen dagelijks een follow-up van de groene ruimten, die naar verluidt 40.000 bomen tellen verspreid over 80 sites. 
72 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • peter maas

  Omdat ik zoveel moet betalen voor water mogen ze 1 keer raden wat ik zeker niet zal gaan doen..........juist ja!

 • Glenn Van Gansbeke

  Ben nu nog op vankantie. Aankomende maandag ben ik terug en zal ik zonder fout mijn zoontje zijn zwembad vullen. We betalen genoeg voor water, gas, electriciteit zodat ik zelf wel zal beslissen hoe, wat, waar en wanneer ik er gebruik van zal maken. Dacht dat deze dingen een service waren waarvoor ik voldoende betaal.

 • Lia Schuijt

  Dus de landbouwers die toch geld krijgen bij het mislukken van de oogst mogen overdag blijven waterverspilling met hun metershoge sproeiers waar meer dan de helft verdampt voor het de grond raakt. Dit zul je in Spanje niet zien. Die weten wat goed omgaan met water is

 • Pascal De Groote

  Gaat hem meer over het debiet en de druk vermoed ik. Als iedereen tegelijk de kraan zou laten lopen werkt het systeem niet.

 • guido vermeyen

  Men kan perfect zien wie nog grote hoeveelheden water verbruikt, zwembad vullen, sproeien, op elk uur van de dag weet de watermij. wie of wat verbruikt. Zou eens de villa's viseren naar "groen gras" en voor "Groen" is een taak weggelegd dit te controleren. Decaluwé zou beter zijn grote mond houden, met zijn uitspraken 's avonds te sproeien, dan gaan ze zeker doen.