Ga naar de mobiele website
^ Top

Libië niet meer heetste plek op aarde maar Death Valley

Een commissie van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) heeft een streep gehaald door het precies 90 jaar oude record voor de heetste plek op aarde. Op 13 september 1922 werd in al-Azizia, 40 kilometer ten zuidzuidwesten van de Libische hoofdstad Tripoli, een temperatuur gemeten van 58 graden Celsius, maar de commissie heeft het record geschrapt wegens een fout bij het meten. Dat heeft de WMO  bekendgemaakt.

Dat heeft de WMO bekendgemaakt. Het nationale park Death Valley in de Amerikaanse staat Californië geldt voortaan officieel als heetste plek op aarde. De commissie van klimaatdeskundigen uit negen landen, waaronder Libië en Italië, onderzocht het record in 2010-2011 in Libië. Een deel van het onderzoek had plaats, toen in het Noord-Afrikaanse land de opstand tegen leider Muammar Kaddafi woedde.

De deskundigen concluderen dat het record hoogstwaarschijnlijk is vastgesteld door een onervaren onderzoeker die niet geoefend was in het gebruik van het geschikte instrumentarium. Hij heeft zich daarom ongeveer 7 graden Celsius vergist. Op grond daarvan werd besloten het 90 jaar oude wereldrecord te schrappen.

Meer over


Meld een bug