Ga naar de mobiele website
^ Top

Lawine veroorzaakt geen schade in geëvacueerd Zwitsers dorp

Twitter
De inwoners van het Zwitserse dorp Saas-Grund, dat gisteravond geëvacueerd werd wegens een dreigende lawine van ijs, halen opgelucht adem. Een deel van de Triftgletsjer is vandaag naar beneden gekomen, maar heeft geen schade of slachtoffers gemaakt. Dat meldt de politie van het kanton Wallis.

Geologen hadden de voorbije weken sterker dan normale bewegingen waargenomen langs de tong van de Triftgletsjer, tot wel 130 centimeter per dag. De autoriteiten verwachtten dat het een kwestie van uren was voor de gletsjer naar beneden zou komen. De gletsjer, die begint aan een hoogte van 3.300 meter, is sinds 1986 geleidelijk aan het schuiven.

De zowat 220 inwoners van het dorp, op 100 kilometer ten zuiden van hoofdstad Bern, moesten zaterdag hun huizen verlaten. Een deel van de gletsjer is zondagochtend naar beneden gekomen, maar heeft de huizen niet bereikt, aldus de politie. De inwoners mogen in de loop van de dag naar hun huizen weerkeren.

Meer over7 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • luc wuyts

  Natuur geeft en neemt komt allemaal in orde

 • franky g

  En daar zijn de believers vd opwarming weer... de aarde kent al eeuwen periodes die warmer waren dan de vorige...nadien zal er weer een koudere periode komen die langzaamaan komt en terug verdwijnt...dit is een proces van eeuwen ..

 • Lode Jonckheere

  Amaai! Wij zijn er geweest in juli. Te voet van Saas-Grund naar Hohsaas gewandeld en geen sneeuw gezien

 • jojo den draaicirkel

  Wij zijn er nog geweest in augustus dit jaar, 80 cm sneeuw op 3200m hoogte op berg hoshaas aan Saas-grund.

 • Rudy Baeten

  Die gletsjer schuift al eeuwen, dat doen gletsjers nu eenmaal. De snelheid is verontrustend.

Meld een bug