KMI waarschuwt voor zeer gladde wegen in zuiden van België

Code geel in Luik en Luxemburg

Archiefbeeld.
photo_news Archiefbeeld.
De werkweek start zwaarbewolkt tot betrokken met perioden van regen. In het uiterste oosten is dat lokaal veel regen. Tot morgenochtend kunnen de wegen in de provincies Luik en Luxemburg lokaal glad zijn door sneeuw, ijzel- of rijmplekken, zo waarschuwt het KMI. Voor de provincies Limburg, Luik en Luxemburg geldt vandaag code geel voor regen. In Limburg wordt 25 l/m² en plaatselijk meer verwacht. 

Ten zuiden van Samber en Maas valt boven de 400 meter sneeuw, die in de namiddag kan overgaan in smeltende sneeuw. Het verkeer kan hierdoor ernstig verstoord worden. In Luik geldt daarom ook nog code oranje voor gladheid: boven de 500 meter wordt daar 15 tot 20 centimeter, en plaatselijk meer, sneeuw verwacht.

In de provincies Namen en Luxemburg geldt eveneens code geel voor gladheid. Op lagere hoogten wordt immers natte sneeuw overgaand in regen verwacht. De maxima liggen tussen 1 graad in de Hoge Venen en 9 graden aan zee.

Vanavond zouden er lokaal nog enkele centimeters sneeuw kunnen vallen nabij de Duitse en Luxemburgse grens, waarna het droger zou worden. Nadien kunnen zich lokale, aanvriezende mistbanken vormen en zijn ijsplekken niet uigesloten in de Ardennen. 

De FOD Binnenlandse Zaken heeft het nummer 1722 voor niet-dringende interventies geactiveerd.

Vanavond is het eerst nog zwaarbewolkt met regen en op de Ardense Hoogten neerslag met een winters karakter. 's Nachts volgen er buien vanaf het westen, maar geleidelijk wordt het droger vanaf het zuidwesten met uitzondering van het noorden. In het zuiden van het land kan er bij opklaringen plaatselijk nevel of mist gevormd worden. De minima liggen tussen -2 graden in de Hoge Venen en +6 graden aan zee.

Morgen is het wisselend bewolkt met enkele buien, vooral in het noorden en het westen van het land. In Hoog-België blijft het grijs en mistig. Maxima van 1 tot 7 graden.

Woensdag is het droog met in de meeste streken brede opklaringen. Maxima van 1 tot 6 graden. Vanuit Frankrijk nadert donderdag een storing. De opklaringen maken echter geleidelijk plaats voor meer bewolking. Op de Ardense hoogte kunnen lage wolken het zicht beperken. Overdag zou het nog droog blijven maar 's nachts kan er hier en daar wat lichte regen vallen. Het is vrij zacht met maxima van 2 tot 10 graden.

Vrijdag krijgen we afwisselend opklaringen en zwaarbewolkte perioden met hier en daar een buitje. Maxima tot 10 graden.

Code geel voor regen in Limburg.
KMI Code geel voor regen in Limburg.4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • leen hanssens

  In de Noorderkempen is het van deze morgen al aan het regenen.

 • Philomena Vanderweyen

  Günter hier in de Kempen is het al de ganse ochtend aan het regenen,heb zonet prachtige foto's gezien van een dik laagje sneeuw op de Hoge Venen,wees niet zo kritisch lieve man.

 • astrid vandewalle

  Na 2 droge jaren herstelt de natuur zich.

 • Günter Bruyneel

  Zijn er weer kloppen op aan het geven zulle, nog geen mm gevallen in luik en zal er ook niet van komen. Nog al eens voorspellers die ook voorspellen over klimaatopwarmingen, ze kunnen nog geen dag op voorhand voorspellen!!!