KMI waarschuwt voor hevige onweersbuien: opnieuw code oranje, speciaal noodnummer 1722 blijft actief tot morgen

ANP
We krijgen vandaag een afwisseling van opklaringen en onweersbuien. Deze namiddag ontwikkelen er zich opnieuw felle en soms stationaire onweders die lokaal kunnen gepaard gaan met hagel, maar vooral ook wateroverlast. Daarom geldt in sommige delen van het land opnieuw de code oranje. Het nummer 1722 blijft nog zeker tot morgenochtend bereikbaar voor niet-dringende gevallen. In de loop van de avond neemt de onweersactiviteit af, zo meldt het KMI. 

Voor vanmiddag kondigt het KMI code oranje af voor de kust, West- en Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Er is verspreid kans op hevig onweer met mogelijk overlast op meerdere plaatsen. Intense regenval, hagelbuien en/of blikseminslagen kunnen vrij grote schade veroorzaken. Overvloedige regen is mogelijk en kan voor wateroverlast zorgen. Het onweer wordt in Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant vanaf 13 uur verwacht, in West-Vlaanderen vanaf 14 uur en een uurtje later aan de kust. Mensen krijgen de raad om voorzichtig te zijn en het wegverkeer te mijden.

Het nummer 1722 dat sinds gisteren geactiveerd is, is nog tot morgenochtend bereikbaar voor niet-dringende brandweeroproepen. De bedoeling is dat mensen naar 1722 bellen wanneer ze een brandweerinterventie voor wateroverlast of stormschade willen aanvragen. In geval van (levens)gevaar wordt wel aangeraden om steeds het noodnummer 112 te bellen. 

Tussen de activatie van 1722, gistermiddag om 12 uur, en vanmiddag kreeg 1722 al 518 oproepen naar aanleiding van het onweer. De meeste daarvan kwamen uit Franstalig België: 200 uit Luik en 393 uit Henegouwen. Daarna volgende de provincies Antwerpen (36) en Vlaams-Brabant (29). De oproepen hebben vooral betrekking gehad op wateroverlast, zoals wegen en kelders die onder water zijn gelopen, maar er zijn ook telefoons geweest voor blikseminslagen en omgewaaide bomen.

Mogelijk neemt de kans op een onweersbui af vanaf de namiddag in het noorden van het land. De maxima liggen tussen 19 graden in de Ardennen en 24 of een lokale zomerse 25 graden in de Kempen. De wind waait zwak tot matig uit noordoost, draaiend naar oost. Vanavond en -nacht wordt het droger met opklaringen, maar de kans op (onweers)buien blijft bestaan. De minima liggen tussen 11 en 15 graden. De wind waait dan zwak of matig uit oost tot zuidoost.

Warm en onstabiel

Ook morgen blijven we het warme en onstabiele weer behouden. In de voormiddag zijn er lokaal enkele buien, maar vooral in de namiddag en avond neemt de kans op neerslag toe. Plaatselijk kunnen de buien uitgroeien tot onweders, met lokaal hevige neerslag. De maxima schommelen tussen 19 en 24 graden. In het binnenland staat er een zwakke wind uit veranderlijke tot oostelijke richtingen, aan de kust is de wind zwak tot matig uit noordoostelijke hoek.

29 graden 

Vrijdag neemt de kans op buien af en op vele plaatsen blijft het droog en vrij zonnig. Het kwik stijgt dan naar 27 graden in het binnenland. Aan zee blijft het iets minder warm dankzij een noordelijke bries. Gedurende het weekend en begin volgende week wordt nog warmere lucht aangevoerd. De maxima liggen dan rond 29 graden in het centrum. 
24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • brevvaeys ingrid

  Is plaatselijke onweer nog geen 20 km van ons was serieus en woon in Vlaamse Ardennen spijtig voor de mensen die wel met modderstroom zitten in hun huizen ik heb met hun te doen

 • Thierry Deleu

  Drie dagen code oranje en nog geen onweer gezien, onze grond is kurkdroog

 • Gerard Braeckmans

  Jaja Guido, ga maar eens buiten staan. Of zit je achter je zetel als het dondert?

 • Jan Boden

  Vanavond worden alle noodplannen in werking gesteld. Hoog tijd om nog een testament te schrijven dus.

 • Erby Herman

  Code-wit: is voor sneeuw. Code-zwart: is voor heel veel roet. De rest van de kleuren, is Code-Appel blauw zee groen.