KMI waarschuwt: vannacht ‘code geel’ voor intense buien en wateroverlast

Een straat in Wervik stond begin deze week ook al eens onder water.
Filip Van Loo Een straat in Wervik stond begin deze week ook al eens onder water.
Het KMI waarschuwt voor intense regenbuien die komende nacht over ons land trekken. Op sommige plaatsen kunnen grote hoeveelheden neerslag vallen in korte tijd. Mogelijk kan er 10 tot 30 mm in zes uur tijd vallen. Vanaf omstreeks middernacht tot zaterdagochtend geldt in heel het land ‘code geel’. Er kan plaatselijk wateroverlast zijn en hinder voor het verkeer.

Vanavond wordt de (hoge) bewolking dikker. De kans op een bui of onweer stijgt in het oosten en zuidoosten van het land. In de tweede helft van de nacht wordt het overal zwaarbewolkt met regen of verspreide buien. Soms kunnen de buien fel zijn en plaatselijk kan er veel neerslag vallen op korte tijd. Ook kan het lokaal tot een onweer komen. De minima schommelen tussen 12 en 16 graden bij een zwakke tot matige wind uit veranderlijke of noordelijke richtingen. In heel het land geldt ‘code geel’. “Dit kan aanleiding geven tot plaatselijke wateroverlast in regio’s die daar gevoelig voor zijn”, klinkt het. “Wees waakzaam.”

KMI

Morgenochtend verlaat de actieve neerslagzone ons land richting Nederland. Daarna krijgen we een wisselende bewolking, met zon en wolkenvelden. Lokaal kunnen er nog buien vallen, vooral in het noorden en noordoosten van het land. Elders wordt het overwegend droog. De maxima liggen tussen 19 en 23 graden bij een meestal matige wind uit zuidwest tot west.

Morgenavond wisselen opklaringen af met bewolkte momenten, waaruit plaatselijk nog een bui kan vallen. In de tweede helft van de nacht wordt het overal droog met brede opklaringen. De minima liggen tussen 9 en 13 graden bij een meestal zwakke wind die draait naar het zuidwesten.

Zondag zijn er eerst brede opklaringen, die in de loop van de dag plaatsmaken voor meer wolkenvelden. Plaatselijk kan er een bui vallen. De maxima schommelen tussen 18 graden in de Hoge Venen en 23 graden in de Kempen. Er staat een matige wind uit zuidwest tot west aan zee en uit zuidwest in het binnenland.

Maandag profiteren we van mooi hogedrukweer. Het blijft rustig en droog en het wordt wat warmer. De maxima liggen tussen 20 en 26 graden. Zonnige perioden wisselen af met wolkenvelden.

Ook dinsdag is het warm en vrij zonnig weer, ondanks soms wat meer hoge wolkenvelden. Op het eind van de dag kan er zeer plaatselijk een buitje tot ontwikkeling komen. De maxima liggen rond 27 graden in het binnenland. Aan zee kan de ontwikkeling van een zeebries voor wat verkoeling zorgen. De maxima liggen daar rond 21 graden.

Woensdag wordt de warmste dag van de week en dan kan het kwik plaatselijk de tropische grens van 30 graden bereiken in de Kempen. Eerst is het zonnig, maar in de loop van de namiddag kunnen stapelwolken uitgroeien tot onweersbuien.

Donderdag krijgen we wisselvallig weer, met soms enkele buien. We verliezen een aantal graden en halen nog maxima tot 23 of 24 graden. De zuidwestelijke wind is goed aanwezig.

Vrijdag krijgen we nog enkele buien te verwerken in een zuidwestelijke tot westelijke stroming. De maxima liggen rond 20 of 21 graden in het centrum.
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Edward Horemans

  Even emmers plaatsen want firma Jodiko heeft zonnepanelen geplaatst op ons dak . wel niet prettig afgewerkt lijkt lekker veel lekken in plafond zeker slaapkamer dus probeer maar te slapen met een druppende druppel hé . Vele telefoons en mails nog niets van hen ontvangen . Dus wel betalen om de plaatsing maar dienst na verkoop is gewoon niets .

 • Wouter Vanhauwaert

  Beter een beetje duiding geven bij cijfers ipv die bangmaakcodes. Wat opzoekingswerk leert dat 1mm= 1l/m2, dus 10 tot 30mm is eigenlijk 10 tot 30l/m2

 • joseph Leysen

  Men zou eens beginnen met de natuurlijke omstandigheden te herstellen waar het mogelijk is grachten langs de wegen openmaken. Overstromingsgebieden herstellen vooral langs de waterlopen. Ophouden met water in riolen te pompen waar andere mogelijkheden zijn. En een onmiddellijke betonstop. Werk aan de winkel.

 • gianni de moor

  Op plaatsen waar water in de grond moet trekken worden omtervlugst appartementsblokken neergezet en dit in alle gemeenten met water te kort en overlast wordt geen rekening gehouden.

 • Guido Pintens

  er is idd nog altijd een serieus tekort aan grondwater. Kwestie van je objectief/deskundig te informeren natuurlijk. Het is niet omdat we bv gisteren enorme wolkbreuken hebben gehad (hier toch) dat het waterpeil zich plots herstelt. Zo mag het nog weken aan een stuk gieten zonder ophouden, en dan komen we nog altijd tekort. Wacht maar tot het drinkwater hier gerantsoeneerd zou worden uit noodzaak zoals in ZA vorig jaar